Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

bilde av hånd som holder en mobiltelefon og tar bilde av et fakkeltog.
FAKKELTOG FOR HANNAH: Neste fredag arrangeres fakkeltog som en støtteerklæring for Hannah Lunden. (Arkivfoto: Ivar KVistum)

Fakkeltog til støtte for Hannahs kamp mot staten for mer frihet

– Dette er en svært viktig sak i kampen for funksjonshemmedes rettigheter i Norge, og den engasjerer mange, særlig unge. Det  sier initiativtaker Andreas Haugland Ausland.

Av Ivar Kvistum
Publisert 07.02.2020 16:18

Torsdag var siste dag i rettssaken i Aust-Agder tingrett mellom 19 år gamle Hannah Lunden og staten ved Helse- og omsorgsdepartementet.

Hun gikk til sak mot staten for å kreve mer brukerstyrt personlig assistanse (BPA), slik at hun kan ha assistenter til å bistå henne også om natten i stedet for å få besøk av hjemmesykepleie.

Dom i saken er ventet å falle i løpet av de kommende tre til fire ukene.

Les også: HANNAH SAKSØKER STATEN FOR RETTEN TIL ET FRITT LIV MED BPA

Fakkeltog

Fredag 14. februar arrangerer Norges Handikapforbunds ungdom (NHFU) i Agder fakkeltog og støttemarkering for Hannah Lundens sak i Risør, som er nabobyen til Gjerstad kommune der Hannah bor.

– Det er veldig fint at noen tar initiativ til å lage en slik markering, sier Hannah Lunden selv til Handikapnytt.

Hun forteller dette om de to dagene i retten:

– Det har vært to tøffe dager, men de har også vært veldig lærerike, sier hun.

Vil vise støtte

Saken har engasjert mange som ønsker å vise sin støtte, forteller initiativtaker Andreas Haugland Ausland i NHFU Agder til Handikapnytt.

Portrett av Hannah Lunden.

TIL SAK MOT STATEN: Hannah Lunden har møtt i retten i to dager mot staten og venter nå på dommen fra Aust-Agder tingrett. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– Det skal ikke i 2020 være slik at en 19-åring må gå rettens vei for å få leve som andre på sin alder. Nå vil vi vise vår støtte til Hannah, og vi håper så mange som mulig vil møte opp, sier Ausland.

Han håper at de som ikke har anledning til å være til stede i Risør, kan vise sin støtte på sosiale medier eller på andre måter samtidig.

Kraftig opptrapping

Ausland mener at Hannah Lundens sak mot staten er langt mer enn en enkeltsak.

– Uavhengig av utfallet er dette en start på en større bevegelse. Kampen for funksjonshemmedes likestilling har vart i 100 år. Denne saken markerer en kraftig opptrapping, sier han.

Dette er fordi saken så tydelig viser hvorfor det er viktig å forankre funksjonshemmedes menneskerettigheter i norsk lov.

Og den illustrerer også at funksjonshemmedes likestillingskamp har kommet mye kortere enn både kvinnekamp, kamp mot rasisme og homofiles kamp for anerkjennelse.

Engasjementet viser at tålmodigheten er slutt for mange, mener han.

Målet er at neste generasjon norske funksjonshemmede skal oppleve et helt annet liv og oppleve helt annet Norge enn det vi ser i dag.

Portrett av Andreas Haugland Ausland.

PRIMUS MOTOR: Andreas Haugland Ausland håper så mange som mulig stiller opp for å markere sin støtte til Hannah Lunden. (Foto: Privat)

Berører unge

Amdreas Haugland Ausland mener Hannahs sak særlig berører unge mennesker som er engasjert i funksjonshemmedes likestillingskamp.

– Vi ungdommene er klare for å kjempe lenge, og vi vil ikke gi oss. Målet er at neste generasjon norske funksjonshemmede skal oppleve et helt annet liv og oppleve helt annet Norge enn det vi ser i dag, sier han.

Fakkeltoget i Risør starter kl. 18.00 fredag 14. februar. Det vil også bli holdt appeller.

– Når vi markerer dette med fakler, er det fordi vi ønsker å lyse vei for en bedre framtid, sier Ausland.

Du kan lese mer om arrangmentet i Risør her (ekstern lenke).

Kjære leser 🙂
Handikapnytt.no er Norges eneste uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte, og vi har ingen betalingsmur.
Vil du støtte journalistikken vår, kan du sende oss 25 kroner eller et annet beløp på Vipps, nummer:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».
Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.
Hilsen oss i redaksjonen

Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.