Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Forsikringsnekt for rullestolbruker

Av: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld
Publisert 04.11.2016 17:19

Bjørn Inge Sørensen har fått avslag på søknad om gjeldsforsikring fra tre ulike selskaper. Fordi han bruker rullestol.

– Jeg synes det er rart at jeg kan bli innvilget et lån uten sikkerhet, men jeg får ikke lov å forsikre det samme lånet, sier Bjørn Inge Sørensen (50).

Han er fra Oslo, men for tiden er han bosatt i Gausdal. For noen måneder siden var han i en meget vanskelig økonomisk situasjon og ble nødt til å ta opp et forbrukslån på 80 000 kroner.

– Jeg vet det er dumt å ta opp slike lån, men hadde ingen annen mulighet. Jeg skal betale ned så fort som mulig, men er likevel redd for hva som skjer hvis jeg plutselig skulle bli utsatt for en ulykke, sier Bjørn Inge.

Frisk som aldri før

Bjørn Inge Sørensen har tidligere jobbet som tømrer og deretter takstmann, før han fikk ataksi og beina begynte å fungere så dårlig at han måtte få seg rullestol.

– Sånn som jeg ser det, er jeg så frisk som jeg aldri har vært. Jeg bare har en diagnose som gjør at jeg må bruke rullestol. Jeg er aldri syk, har knapt nok sett en lege på mange år, og det er ingenting som tyder på at jeg skal falle død om med det første, sier han.

LES OGSÅ: BLE NEKTET ØL PÅ RULLESTOL-PLASSENE

Etter å ha fått innvilget forbrukslånet på 80.000 tok han kontakt med tre ulike forsikringsselskaper for å få tegnet en gjeldsforsikring.

– Jeg har tre barn, og ønsker ikke at de skal bli sittende igjen med gjeld hvis det skulle skje meg noe. Det er lite sannsynlig, men jeg som alle andre kan jo bli påkjørt av trikken, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


FRISK: Bjørn Inge Sørensen mener han har god helse, men for forsikringsselskapene var rullestolen likevel i veien for å tilby gjeldsforsikring.

Fikk tre avslag

Det var imidlertid ingen av selskapene som var villige til å gi ham forsikring. Hos de to første var det blankt avslag, mens Storebrand brukte lenger tid på å vurdere saken, før avslagsbrevet kom i posten.

– Jeg følte at jeg møtte forståelse for situasjonen da jeg snakket med Storebrand, så jeg ble veldig overrasket da jeg fikk avslag. Svaret de ga var at på grunn av at jeg er rullestolbruker er risikoen større for at jeg pådrar meg livsstilssykdommer, sier Bjørn Inge.

Han synes det er rart at rullestolen skal ha så mye å si når det gjelder en dødsrisikoforsikring.

– Man burde heller se på personens helse. Det er klart, hvis det er en som er veldig overvektig og har livsstilssykdommer, da forstår jeg at det er en risiko. Men jeg er helt frisk ellers. Det er bare beina som ikke virker.

– Faste retningslinjer

Kjetil Stien er hovedlege i Storebrand Livsforsikring AS. Han sier at alle forsikringsselskapene følger faste retningslinjer for forsikringer som skal utbetales ved død og uførhet.

– Det er ikke sånn at selv om du er funksjonshemmet eller har en kronisk sykdom så kan du ikke få forsikring. Men det kan være at du får et påslag i prisen. For noen kan dette påslaget bli så stort at premien rett og slett blir for høy i forhold til forsikringssummen. Da kan de få avslag, sier Stien. 

– Diskriminert av forsikringsbransjen

– Funksjonshemmede blir utsatt for utstrakt diskriminering av forsikringsbransjen. Dette vil fortsette helt til politikerne kommer på banen med en bedre regulering av forsikringsmarkedet, mener Lars Rovik Ødegård, spesialrådgiver i Norges Handikapforbund.

Ødegård bekrefter at Bjørn Inge Sørensen på langt nær er alene om å bli nektet å tegne gjeldsforsikring.

– Mange andre funksjonshemmede, meg selv inkludert, har prøvd å tegne gjeldsforsikring, men fått avslag, sier Ødegård. I likhet med Sørensen er også han rullestolbruker.

Bransjen benekter diskriminering

– Vi har ikke noe grunnlag for å mene at forsikringsbransjen systematisk diskriminerer funksjonshemmede. Tvert imot mener vi at selskapene gjør en god jobb når de vurderer risiko som grunnlag for å avgjøre om de kan tegne en forsikring, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Som hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge representerer Finans Norge om lag 240 finansbedrifter, blant annet forsikringsselskaper.

Westby understreker at funksjonshemmede skal behandles av forsikringsselskapet på lik linje med alle andre som ønsker å kjøpe en forsikring: individuelt.

– Funksjonshemmede er ikke en homogen gruppe som alle får avslag på forsikring. Forsikringsselskapene vurderer hver og en søknad individuelt, basert på den enkeltes helseerklæring og hvilken forsikring vedkommende søker om, sier hun.

I Handikapnytt 05/16, som er ute nå, leser du mer om problemene som mennesker med nedsatt funksjonsevne møter på forsikringsmarkedet.

Klikk her for å kjøpe digital tilgang til bladet. Du kan både kjøpe enkeltutgaver, enkeltsider og tegne digitalt abonnement.

Klikk her for å tegne et abonnement på Handikapnytt. Fyll inn informajonen i e-posten. Abonnementet koster 300 kroner for seks utgaver.

Klikk her for å melde deg inn i Norges Handikapforbund. Da mottar du Handikapnytt som et gode inkludert i medlemskontingenten.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.