Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Gründerne som vil skape tilgjengelige treningssentre for alle
Funksjonshemmede møter uverdige forhold på treningssentrene, mener de tre gründerne. Nå prøver de å starte et nytt senter med treningsplass for alle.
Bevegelseshemmede som må bruke vareheisen for i det hele tatt å komme seg inn på trening.
Damen med MS som må krabbe på gulvet før hun kan trene.
– Det er uverdige forhold. Samtidig vil ikke treningssentrene tilrettelegge for funksjonshemmede, sier Pia Kahrs.
Ingen respons
Hun er personlig trener og har opplevd begge de to eksemplene i praksis. Siden hun også er utdannet sykepleier, har det ofte vært hun som har fått ansvaret for kunder som trenger ekstra tilrettelegging på grunn av sykdom eller alder.
Da har hun spurt om ikke det hadde vært lurt å tilrettelegge litt bedre for dem.
– Det har det ikke vært noen interesse for. Når dagens sentre ikke vil tilby det, fant jeg ut at da fikk jeg gjøre det selv, sier hun.
Likeverdige kunder
Da Roy Brovold kom med på laget, ble idéen til konkrete planer under navnet «Vi Trening».
– Det er et kjempestort markedsgrunnlag. Hvorfor er ikke funksjonshemmede oppfattet som likeverdige kunder? Vi vil også gjerne betale for en god tjeneste. Det er en del av likeverdet, sier Brovold.
Hvorfor er ikke funksjonshemmede oppfattet som likeverdige kunder? Vi vil også gjerne betale for en god tjeneste. Det er en del av likeverdet.
Han ble blind som voksen. Styrketrening har gitt ham tilbake kontrollen over eget liv, mener han.
Tredjemann på gründerlaget er Espen Aksnes. Han er rullestolbruker og personlig trener med bakgrunn fra langrenn og håndsykling.
– Handikappede har lyst til å være normale. Vi er like interesserte i trening som alle andre, sier han.
Selv trener han på Sprek Treningssenter hjemme i Levanger. Der har håndsykkelen fått plass i en vanlig spinningsal. Tidligere satt han i en lagerhall og kikket rett i veggen mens han trente.
– I dag er vi seks rullestolbrukere som trener på Sprek. I lille Levanger. Det viser at markedet er der, sier han.
Apparater og plass
Treningssenter for alle handler ikke bare om å flytte på noen apparater. Apparatene må tilpasses slik at det for eksempel går an å dytte setet til side og sitte i sin egen rullestol. De må være kraftige nok til å tåle sterkt overvektige som sitter på dem. Så krever det omtanke å plassere apparatene.
– Det er en ganske stor utfordring når du skal håndtere både Espen i rullestol og meg med hvit stokk samtidig. Vi jobber med idéer til hvordan vi skal ha god plass mellom apparatene, sier Roy Brovold.
Nå er han avhengig av assistent for å unngå å krasje med folk eller apparater når han trener.
– Det trengs tilrettelegging. Før jeg møtte Roy, hadde jeg aldri sett blinde på treningssenter. Hvis det blir lagt ledelister, kan de plutselig bli med, fastslår Espen Aksnes.
Lykkes de tre gründerne, ser de for seg at kunder med ulike funksjonsnedsettelser og livsstilsutfordringer vil trene sammen med og på linje med ikke-funksjonshemmede venner. En del av planen er å utdanne personlige trenere som har funksjonsnedsettelser selv.
Skal være butikk
– Du skal føle deg trygg i miljøet du er, sier Pia Kahrs.
Hun innrømmer at de har møtt noen hevede øyenbryn når de er åpne og ærlige om at dette skal være butikk.
– I dag finnes det ingen mellomting for funksjonshemmede. De kan trene på lavterskelnivå med likesinnede eller på toppnivå. Det finnes ikke et tilpasset senter der de kan trene individuelt på egne premisser, sier hun.
Alle er så utrolig forsiktige på våre vegne. De spør: «Må du løfte så tungt?».
– Alle er så utrolig forsiktige på våre vegne. De spør: «Må du løfte så tungt?». Vi må se muligheter, ikke bare begrensninger. Jeg skjønner at folk vil vise omsorg og være ivaretagende, men vi tenker at vi vil skape et miljø der vi kan bringe folk videre, sier Roy Brovold.
Nå er det pengene det står på. Gründerne er på jakt etter en investor som brenner for det samme som de gjør selv. Da er målet et senter i Oslo først, og på sikt en Vi Trening-kjede i hele Norge og resten av Skandinavia.