Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av de to tatt fra den digitale live-overføringen.
BEVISSTGJORT: NHFs regionkontorleder i Oslo Jørgen Foss intervjuet Ap-nestleder Hadia Tajik.

Hadia Tajik: Barnevognen har gjort meg mer barriere-bevisst

Fem måneders fødselspermisjon med barnevogn har gjort Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mer bevisst på barrierene i samfunnet.

Av Ivar Kvistum
Publisert 06.06.2021 10:59

– Plutselig måtte jeg ta stilling til hvilken inngang jeg skulle bruke, om det er heis eller ikke. Dette var bevisstgjørende, sa Hadia Tajik i et digitalt intervju med NHFs Jørgen Foss på Handikapforbundets landsmøte søndag.

Hun presiserte samtidig at hennes erfaring ikke er den samme som å bruke rullestol.

Forankret hos Jonas

Hadia Tajik fortalte hvordan motstand fra blant annet funksjonshemmedes organisasjoner bidro til at partiet snudde og nå har programfestet å gjøre FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) til en del av menneskerettsloven.

Nå står dette standpunktet sterkt i partiet, ikke minst på grunn av at partileder Jonas Gahr Støre selv har engasjert seg.

– Jonas har selv ledet programarbeidet og har et veldig bevisst forhold til hva som er tatt med. Og han har satt seg ned med folk i vår egen ressursgruppa for politikk for funksjonshemmede og og snakket om dette. Eierskapet til denne saken går helt opp til partilederen selv, så er det all grunn til å ha tillit til at det står, sa Hadia Tajik.

Individet i sentrum

Også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen ble intervjuet av Jørgen Foss. Begge la vekt på hvordan partiene på borgerlig side har sørget for å rettighetsfeste ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) som frigjøringsverktøy.

– Dette er en ordning som setter individet i sentrum, sa Ketil Solvik-Olsen.

Frp-nestlederen erklærte at BPA må ut av kommunene og over til statlige Nav. Der bør den finansieres med en overslagsbevilgning, slik at folk ikke får avslag fordi det er tomt for penger.

Solvik-Olsen pekte på ulikheter mellom kommunenes tjenestetilbud som et hovedproblem for funksjonshemmede.

Norske lover skal lages i Norge

– Mange kommuner er flinke, men vi ønsker ikke de variasjonene som vi ser. Funksjonshemning bør ikke være en grunn for at folk flytter fra en kommune til en annen, sa Solvik-Olsen.

Han begrunnet også Fremskrittspartiets avvisning av å ta CRPD inn i norsk lov med at:

– Det er norske politikere som skal vedta norske lover. FN skal ikke overstyre Norge. Men vi er for alt det konvensjonen ønsker å oppnå. Dette handler ikke om at vi ikke vil hjelpe de funksjonshemmede, sa Solvik-Olsen.

Konfronterte Lysbakken med abort

SV-leder Audun Lysbakken benyttet anledningen til å erklære seg for å være Handikapforbundets beste politiske venn, med henvisning til partiprogrammet og partiets prioriteringsliste.

– For oss er det en æressak at vi skal være en god alliert for dere i Norges Handikapforbund, sa han.

Men Jørgen Foss konfronterte Lysbakken med SVs omstridte abortvedtak om å fjerne abortnemndene fram til uke 22.

Han pekte på at det sitter mange mennesker i landsmøtesalen som spør seg selv om de ville levd i dag dersom dette var gjeldende abortpolitikk.

Audun Lysbakken svarte med å hevde at det er skapt et feilaktig inntrykk i offentligheten om at SV ønsker å utvide abortgrensene. Det riktige er at vedtaket handler om selvbestemmelse. 

– De kvinnene som under dagens lov skal kunne gå gjennom senaborter uten den ekstra belastningen som nemndene oppleves som. Men det er ingen grunn til å tro at det vil føre til flere senaborter, sa Lysbakken.

Kjære leser 🙂
Vil du hjelpe Handikapnytt med å lage flere saker som den du leser nå? Da kan du sende oss 25 kroner eller et annet beløp på Vipps, nummer:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte, og vi har ingen betalingsmur. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt.
Tusen takk for ditt bidrag.
Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.