Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Helfo med helomvending for stomi-brukere

Helfo snur og fjerner den omstridte begrensingen i hvor mange enheter geldannende granulat som somi-brukere har rett til hvert år.

Det opplyser Helfo i en nyhetsmelding på sine nettsider.

Antallsbegrensningen som ble innført 1. januar i år, oppheves fra 1. november. Seksjonssjef Ida Marie Andrén i Helfo forklarer årsaken til snuoperasjonen slik:

– Bakgrunnen for dette er en utilsiktet effekt for de brukerne av stomiutstyr som trenger mer enn 4000 enheter av geldannende granulat i året.

Den «utilsiktede effekten» ble blant annet omtalt i en reportasje på TV2, der moren til 5 år gamle Daniel Rabbe forteller at de fikk en ekstrakostnad på opp mot 6500 kroner i måneden, fordi Daniel trenger 12000 doser av granulatet, altså langt mer enn der hvor myndighetene satte taket.

Det geldannende granulatet virker slik at innholdet i stomiposen på magen tykner, slik at faren for lekkasjer blir mindre.

Brukere som har hatt utlegg fra 1. januar fram til 1. november 2020, kan få refundert det utlegget de har hatt av Helfo dersom de sender inn kvittering.

Nå kunngjør Helfo at de vil evaluere antallsbegrensningene i dialog med brukerorganisasjonene.

– En ny vurdering de andre produktene blir gjort når evalueringen er avsluttet, sier Ida Marie Andrén i pressemeldingen.

Helfo understreker at det ikke er innført begrensninger i produkttyper som de anser å være hovedprodukter for personer med stomi.

15.10.2020 kl. 12:13
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.