Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to og hunden ute på tur i fjellet.
AKTIVT: Hundetrener Maren Teien Rørvik (t.h) forsøker å finne en hund til Kjetil Korbu Nilsen som ikke bare kan hjelpe ham med praktiske ting i hverdagen, men også matche Kjetils aktive livsstil. (Foto: Cato Johansen, NRK)

Hjemløse Lucky blir omplassert og trent for å assistere Kjetil

Kan en forlatt omplasseringshund trenes til å bli nyttig assistent for funksjonshemmede? Det har NRK satt seg fore å finne ut i dokumentarserien «Superhundene».

Av Handikapnytt
Publisert 01.01.2019 20:43

Den første av åtte episoder i serien sendes søndag 6. januar på NRK1.

Her møter du Kjetil Korbu Nilsen (47). Trebarnsfaren fra Kongsberg har i mange år vært i full aktivitet som idrettsutøver i kjelkehockey. Gull i Paralympics er hans største bragd.

Nå merker han at et langt liv med cerebral parese begynner å slite på kroppen.

– Tanken på å ikke lenger kunne være ute og gå tur har jeg ikke engang turt å tenke på fullt ut. Jeg ville ikke vært fornøyd med å leve et slikt stillesittende liv, sier han.

Forlatt og hjemløs

Kjetil trenger en hund som kan bære for ham, trekke slede og være en turkamerat, og også hjelpe ham med praktiske gjøremål i hverdagen.

Kan hundetrener Maren Teien Rørvik finne den riktige omplasseringshunden som kan gjøre livet hans enklere?

I Drammen finner Maren den forlatte og hjemløse retrieveren «Lucky», som hun tror har potensial til å bli Kjetil sin «superhund».

I Norge finnes det mange hunder som av forskjellige grunner er forlatt og trenger et nytt hjem. Mange av disse omplasseringshundene har et stort potensial for å bli gode hjelpehunder.

Maren Teien Rørvik har spesialisert seg på hundeatferd og vunnet flere store mesterskap i konkurransegrenen lydighet. I løpet av åtte episoder skal hun håndplukke omplasseringshunder til mennesker som trenger litt ekstra hjelp i hverdagen.

Kjetil og hunden sammen ute på terrassen.

HELDIG MATCH? Kan den lekne retrieveren «Lucky» bli Kjetil Korbu Nilsens nye turkamerat? I Superhundene ser vi om god opplæring kan gjøre omplasseringshunden til Kjetils perfekte følgesvenn. (Foto: Cato Johansen, NRK)

Lykke og frihet

Målet er at de åtte deltakerne skal få et enklere liv med en ny bestevenn, samtidig som de forlatte hundene får nye hjem med mye kjærlighet og god omsorg.

Den erfarne hundetreneren vet at med riktig trening kan omplasseringshunder oppnå de utroligste ting.

– Hundetrening er hundetrening og det er alltid moro, men det som gjorde dette ekstra givende var å gjøre det for en god sak, sier hun ifølge en pressemelding fra NRK.

– Selv har jeg fått en vekker på hvor mange småting som kan være vanskelig dersom man har en funksjonshemning. Gjennom programmet forsøker vi å gi deltakere med ulike fysiske eller psykiske funksjonsnedsettelser den lille hjelpen de trenger for å kunne øke sin livskvalitet. Fint å se at om vi finner den riktige hunden, kan det bidra til å gi mennesker økt frihetsfølelse og mer selvstendighet, overskudd og lykke, sier hun.

I denne videoreportasjen kan du se hva en trent servicehund kan hjelpe med: SE HVORDAN SERVICEHUNDEN FRIGG GJØR KATHRINES LIV MER SELVSTENDIG


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.