Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ida Hauge Dignes
PRISET: Ida Hauge Dignes jobber målrettet på LinkedIn og er tildelt prisen "Næringsllivets mangfoldsstemme" av Big Enough Global som jobber med næringslivet om mangfold og inkludering. (Foto: Kristofer Olai Ravn Stavseng)

Ida Hauge Dignes er tildelt prisen «Næringslivets mangfoldsstemme»

Ida Hauge Dignes får næringslivet til å reflektere rundt mangfold på arbeidsplassen og er tildelt prisen «Næringslivets mangfoldsstemme».

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 06.12.2022 14:04

– Det betyr masse. Det er veldig stort og gøy å bli anerkjent på denne måten, og en ære å bli nominert i så godt selskap! Jeg er ekstremt takknemlig og ydmyk, sier Ida Hauge Dignes (26), som selv kaller seg aktivist for funksjonshemmedes rettigheter og for øvrig også akkurat kan titulere seg statsviter etter fullførte studier.

Sterke kandidater

Blant de ti kandidatene som sto igjen var Lars Erik Lund, foreleser, samfunnsdebattant og konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke, samfunnsdebattant Wahid Shah, forfatter, prosjektleder og redaktør Ellen Reiss og Besa Emini, foreleser, samfunnsdebattant og flerkulturell rådgiver.

Ida Hauge Dignes (26)
  • Statsviter og aktivist for funksjonshemmedes rettigheter
  • Tidligere sentralstyremedlem i Norges Handikapforbund og Norges Handikapforbunds Ungdom.
  • Startet og driver den prisbelønte podkasten «Hemma» sammen med Marianne Knudsen.

Målretter og bruker LinkedIn

Ida Hauge Dignes har i årevis kjempet mot diskriminering og for funksjonshemmedes

rettigheter, mangfold og inkludering.

I den senere tid har hun målrettet arbeidet mot næringslivet. Mangfold og inkludering er ikke minst viktig der, påpeker Dignes. Men hittil er hun ganske alene om å ta i bruk LinkedIn for å få ut informasjon og statistikk om funksjonshemmedes situasjon, og det er blitt lagt merke til – også av Big Enough Global som deler ut prisen. (Les mer om dem lenger ned i saken).

Fakta som øyeåpner

Det har vist seg nyttig å være på nettopp på LinkedIn. Ida poster fakta og statistikk og får respons som viser at det hun opplyser om er nytt for mange. Det hun formidler på LinkedIn, åpner øynene til folk.

– Det går opp for dem at det faktisk er sånn at 100 000 funksjonshemmede står utenfor arbeidslivet, for eksempel.

Det går opp for dem at det faktisk er sånn at 100 000 funksjonshemmede står utenfor arbeidslivet.

Halvert sjanse for jobbintervju

Forskning fra OsloMet publisert i 2021 viser at rullestolbrukere innkalles til jobbintervju halvparten så ofte som andre søkere hvis de opplyser om funksjonsnedsettelsen sin. Dette opplyste Dignes om på LinkedIn og henviste blant annet til sak fra Handikapnytt om dette. Ny forskning beviser at arbeidsgivere diskriminerer rullestolbrukere (handikapnytt.no)

– På den posten fikk jeg 6000 likes og mange delinger. Jeg fikk hooka opp mange saker, og journalister ringte. Det var ikke i min villeste fantasi at dette kunne skje, sier hun til Handikapnytt.

Å være på rett plass

Ida Hauge Dignes

AKTIVIST: Ida Hauge Dignes.

Dignes og hennes medaktivister har i årevis prøvd å nå fram via Facebook og andre sosiale medier og på andre måter.

– Men arbeidsgiverne er på LinkedIn, og det jeg skriver er relevant for dem. Det gjør at arbeidsgivere forstår og takker for at jeg deler.

Hun opplever for første gang at hun virkelig når ut til arbeidsgivere med budskapet om mangfold og inkludering.

– Folk lytter til oss fordi vi er der de er. Det funker veldig bra. Jeg tror dette er en plattform flere fra funksjonshemmede-bevegelsen bør benytte. Og det er ganske lett å gjøre, ivrer Dignes.

Folk lytter til oss fordi vi er der de er.

Barrierene skal bort

Forleden la hun ut fem fakta om funksjonshemmedes likestilling.

– Da var det noen som ikke ante at FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter ikke var en del av norsk lov. Det er så åpenbart for meg som har jobbet med dette så lenge, men jeg ser at vi har en jobb å gjøre, og nå er jeg for alvor i gang med jobben overfor arbeidslivet. Målet er bryte ned barrierene så fordommene og negative holdninger forsvinner.

Hun merker at hun ved å bruke Linkedin som arena etterspørres til foredrag og webinarer av andre enn dem hun har hatt kontakt med tidligere.

– Stadig flere ser at funksjonshemmede ikke kun er en gruppe, men en del av et større mangfold, sier hun.

For mangfold og inkludering

Det er Big Enough Global AS som står bak prisen «Næringslivets mangfoldsstemme». Selskapet bistår virksomheter med hvordan systematisk jobbe med mangfold og inkludering og tilbyr konsulenttjenester, foredrag, undervisning og innholdsproduksjon innen feltet. 

Prisen er kommet i stand fordi mangfold og inkludering i næringslivet stadig blir mer aktuelt, samtidig som temaet er betent og noe mange unngår å prate høyt om i frykt for å trå feil, beskriver Big Enough Global. «Formålet med kåringen er derfor å inspirere flere til å bruke sin stemme, slik at vi kommer et steg nærmere et mer mangfoldig og inkluderende næringsliv», skriver de om prisen.

Nøye vurdert

Begrunnelsen for prisen til Ida Hauge Dignes er følgende:

  • Årets vinner snakker om et tema få snakker om.
  • Vedkommende er god på å være tydelig, og å gi helt konkrete tips næringslivet kan bruke. 
  • Årets mangfoldsstemme utmerker seg også ved å bruke flere plattformer, blant annet LinkedIn og debattartikler, men også har sin egen podkast  hvor hun bryter ned barrierer og fordommer om funksjonshemmede.

Kan inspirere bredt

Big Enough Global håper prisen gir henne mot til å fortsette arbeidet for inkludering av funksjonshemmede i næringslivet. «Din stemme kan inspirere næringslivet, men også individer, til å jobbe med dette.»

Og videre: «Funksjonshemmede er den største  minoritetsgruppen vi har i Norge, og i dag står 100 000 funksjonshemmede ufrivillig utenfor arbeidslivet. Slik kan vi ikke ha det, og det er derfor vi nettopp trenger sånne som deg, heter det i begrunnelsen fra juryen. 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.