Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Kampanje setter søkelys på hat mot funksjonshemmede

En ny kampanje skal sette søkelyset på hatet som rammer funksjonshemmede.

Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som står bak #deterhat-kampanjen, i samarbeid med en nettverksgruppe med representanter fra Unge funksjonshemmede, Stopp diskrimineringen, Stopp hatprat og Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– De fleste av oss vet kanskje at det foregår diskriminering av folk med funksjonsnedsettelser, men som samfunn sliter vi med å erkjenne at det også finnes et hat mot denne gruppen, konstaterer direktør Marit Trommald i Bufdir i en pressemelding.

– Likevel er det først når vi erkjenner at hatet finnes at vi kan stoppe det. Derfor har vi laget denne kampanjen, sier hun.

Det finnes lite nyere forskning på hets mot personer med funksjonsnedsettelse, men en undersøkelse fra Nordlandsforskning viste i 2016 at 1 av 3 funksjonshemmede har opplevd en eller flere former for hatytringer mot seg.

Av disse hadde 11 prosent fått beskjed om at de ikke burde blitt født eller ikke har rett til å leve.

I rapporten «Stå opp mot hatprat!», som Unge Funksjonshemmede publiserte i 2020, forteller flere om utestengelse, trakassering og hat på bakgrunn av funksjonsnedsettelsen.

En av dem, en jente med cerebral parese, forteller:

«Medelever kunne kjøre meg i rullestol halvveis utenfor trappen, bare for at jeg skulle bli redd. Jeg husker også at de kunne møte meg på skoleveien hjem og helle ut skolesakene mine.»

– Dette er holdninger vi som samfunn må ta et oppgjør med – og det er på høy tid at vi gjør det. Vi håper kampanjen bidrar til at folk reflekterer over dette store problemet. Det begynner med å erkjenne at hatet faktisk eksisterer, sier Trommald i pressemeldingen.

Prosjektleder Maren Hagen Fuglesang i Unge funksjonshemmede er glad for at Bufdir tar initiativ til å få problemet fram i lyset.

– Det må skje en bevisstgjøring og en holdningsendring i samfunnet for å få bukt med dette. Dette er viktig for likestillingskampen og menneskerettighetskampen for personer med funksjonsnedsettelser, slik at vi får et samfunn for alle, sier hun i pressemeldingen fra Bufdir.

Portrett av Amir Hashani.

Arkivfoto: Ivar Kvistum

Amir Hashani (bildet), styremedlem i Norges Handikapforbunds Ungdom i Oslo, er blant dem som bidrar i kampanjen. Hashani er blitt en tydelig talsperson mot hat og hatkriminalitet, ikke minst med utgangspunkt i sine egne erfaringer.

Les mer: AMIR BLE TRUET OG SPYTTET PÅ – NÅ STÅR HAN OPP MOT HATET

– Vi håper kampanjen har en stoppeffekt, som bidrar til at flere blir klar over et stort samfunnsproblem som går utover en stor andel av befolkningen. På den måten håper vi at flere også reflekterer over egne og andres holdninger som bygger opp under hatet funksjonshemmede utsettes for, og at vi som samfunn setter en stopper for det, sier Bufdir-direktør Marit Trommald.

#deterhat-kampanjens nettsider hos Bufdir er det lagt ut informasjon om hatefulle ytringer og handlinger, og veiledning om hva du kan gjøre om du eller andre rammes.

09.12.2020 kl. 13:02
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.