Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Kommune stevner utviklingshemmede for retten

Tre personer med utviklingshemning nekter å flytte fra hjemmene sine etter at Vågå kommune i Oppland sa opp husleieavtalen med dem i et bofellesskap.

Nå har kommunen stevnet dem for retten, skriver avisen Gudbrandsdølen Dagningen.

Partene skal møtes i Nord-Gudbrandsdal tingrett 14. og 15. mai.

– Vi er opprørt og forbannet, sier verge Frøydis Schjølberg og lokallagsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Marie Kongsli Keiven, til avisen.

De argumenterer med at også utviklingshemmede har rett til å velge hvor de selv vil bo, og at flytting vil skape utrygghet og usikkerhet.

Vågås rådmann Knut Helge Rønning opplyser at stevningen, er tatt ut med bakgrunn i husleieloven, siden leieavtalen er sagt opp, og de tre ikke vil flytte.

Et kommunestyrevedtak sier at det aktuelle bofellesskapet skal brukes til eldre som trenger mer oppfølging. De tre utviklingshemmede er tilbudt andre boliger med nyere og bedre standard.

Rådmannen viser til at kommunens fagfolk har konkludert med at flytting er akseptabelt. Personalet som betjener boligene, vil være det samme som før.

Leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen, hevder overfor Gudbrandsdølen-Dagningen at flyttingen krenker menneskerettighetene til de tre personene, siden de tvinges til en boform de ikke ønsker.

Han viser til at 86 prosent av alle med utviklingshemning i dag leier kommunale boliger, og dermed er prisgitt kommunen.

13.03.2018 kl. 09:00
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.