Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Lahlum: Jeg ville ikke skrive om en Frøken Detektiv i rullestol

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 28.10.2014 22:32

Når krimforfatter Hans Olav Lahlum skal ha en oppklaring på mordmysteriene sine, er det rullestolbruker Patricia Borchmann som må gjøre hjernearbeidet.

– Dette er historien om hva en funksjonshemmet person kan utrette i en dårlig tilrettelagt verden. For Patricia tror jeg innsatsen med å hjelpe til i etterforskningene handler om å vise at hun kan bidra i samfunnet, sier Hans Olav Lahlum (41) om karakteren han har skapt.

Patricia Borchmann er navnet på den ene av to hovedpersoner Lahlums populære kriminalromaner. Maurtuemordene kom ut i høst og er den sjette boka i serien.

Isolert liv

Handlingen i Lahlums krimserie er lagt til Oslo i siste halvdel av 1960-tallet og første del av 1970-tallet. Kolbjørn «K2» Kristiansen har bygget et renomme som byens mest suksessrike politietterforsker.

Det svært få vet, er at han i stor grad kan takke sin hemmelige rådgiver, Patricia Borchmann, for den svært pene oppklaringsprosenten. Det er hun som forsyner K2 med analysene som bringer etterforskningen framover i riktig retning.

Patricia er bare 18 år når de to innleder samarbeidet. Hun er rullestolbruker etter en trafikkulykke og lever et isolert liv i sitt rikmannshjem i den fornemme bydelen Frogner.

Ofte over fortreffelige måltider tilberedt og servert av tjenestepikene i herskapshuset på Frogner, instruerer hun ham til å stille nye spørsmål og undersøke nye spor.

Politietterforskeren selv klarer langt fra bestandig å følge hennes resonnementer, men han har lært seg å stole på at hun vet hva hun snakker om.

Inspirert av Torstein Lerhol

Patricia Borchmann er naturligvis et produkt av Hans Olav Lahlums fantasi. Men forfatteren legger likevel ikke skjul på at han har lånt trekk fra virkelige mennesker når han har skapt henne.

Den ene av dem er  vennen Torstein Lerhol fra Vang i Valdres, landskjent rullestolbruker og politisk profil for Senterpartiet.

– Torstein har rett nok mye større fysiske funksjonsnedsettelser enn Patricia, men han inspirerte likevel ideen om en person som er rask i hodet, skrøpelig fysisk og med en skarp tunge.

LES OGSÅ: LEKTOR LERHOL

Den andre inspirasjonskilden til Patricia er Katrine Tjølsen, som Lahlum skriver quiz-bøker sammen med.

– Hun ser ut slik jeg forestiller meg Patricia. De har også mye av det samme vesenet, men Katrine er hyggeligere, fastslår han.

Menneskelig mangfold

Før han gjorde suksess som krimforfatter, var Hans Olav Lahlum først og fremst kjent som historiker og forfatteren av politiske biografier om Arbeiderparti-kjempene Oskar Torp og Håkon Lie.

LES OGSÅ: KRIMSUKSESS FRA RULLESTOLEN

At krimdebuten skulle bli starten på en serie, var uklart da han satte i gang. Men derimot var det klart at han ønsket å befolke bøkene sine med et større menneskelig mangfold enn det som er vanlig i store deler av kriminallitteraturen. I dette valget ligger en «mild sjangerkritikk» fra Lahlums side.

– Mange kriminalbøker er for stereotype og baserer seg på en bestemt type funksjonsfriske mennesker. Jeg har valgt for eksempel å skrive om et øyenvitne som er blind. En annen person har for god hørsel. Et annet sted møter vi en som har ekstrem hukommelse. Mange mennesker i samfunnet lever med ulike typer utfordringer, enten det handler om funksjonsnedsettelser eller ekstreme egenskaper, forklarer Lahlum.

Ingen Frøken Detektiv

Patricia Borchmann er også et slikt ekstremt menneske. Hun er ikke bare lynende intelligent og analytisk. Hun er også styrtrik etter å ha arvet sin fars forretningsimperium.

Men til tross for rikdommen og mulighetene den gir henne, lever hun et nokså isolert og ensomt liv i herskapshuset på Frogner, kun i selskap med tjenestejentene som hun ikke akkurat anstrenger seg for å behandle respektfullt.

Også overfor sin nærmeste samarbeidspartner K2 kan hun være både krass og nedlatende.

– Kanskje hadde hun noen av de asosiale sidene også før ulykken, men den har nok bidratt til å forsterke hennes mer ufordragelige trekk. Det har vært viktig for meg å gjøre henne sammensatt. Jeg ville ikke skrive om en slags Frøken Detektiv i rullestol.

Klassisk politiarbeid

Hans Olav Lahlum har skrevet bøker om Patricia og K2 i høyt tempo siden starten i 2010. Etter den femte utgivelsen i fjor, forberedte han leserne sine på at det kunne ta litt tid før den neste kom.

Men allerede i høst var han klar med Maurtuemordene likevel. Ideene han trengte, utviklet seg og falt på plass raskere enn han hadde trodd.

– Det kommer én bok til om Patricia og K2 neste år, men så skal jeg ta en ordentlig pause for å skrive andre ting, varsler han.

Privilegert paraplegiker

Patricia Borchmann bor med rullestol i en gammel herskapsvilla lenge før begreper som universell utforming og Tek10. Men vi får ikke vite hvilke praktiske hjelpemidler hun har hjemme, ut over rullestolen og tjenestejentene.

– Der har jeg med vilje ikke gått inn i detaljene. Jeg går rett og slett ut fra at hun flytter de veggene hun trenger å flytte, avfeier Lahlum, som innser at Patricias økonomisk privilegerte posisjon gjør livet som funksjonshemmet langt enklere; blant de kondisjonerte på Frogner bare ordner man det som må ordnes.

Men til tross for Patricias privilegier, tror Lahlum likevel at funksjonshemmede kan identifisere seg med henne og leser bøkene med en annen innfallsvinkel enn mange andre.

– Torstein Lerhol gjør nok det. Og en eldre venninne av min mor, som selv bruker rullestol, mente at Patricia burde komme seg ut i arbeidslivet.

For der er ikke Patricia, selv om hun rett nok har ansvaret for å forvalte forretningene hun arver etter at faren dør. I praksis er hun altså en betydelig næringslivsleder. Men med hjemmekontor.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Portrett av Hans Olav Lahlum
SUKSESS: Bøkene om K2 og Patricia har gitt Hans Olav Lahlum suksess som kriminalforfatter. Snart tar han en pause for å skrive andre ting.

Erotikk i lufta

Lesere som har fulgt serien, vil ha fått med seg at forholdet mellom K2 og Patricia er i utvikling. I de to foregående bøkene har et sjalusi- og trekantdrama ligget i luften, etter at K2 gikk hen og forlovet seg med en annen kvinne han møtte i forbindelse med en etterforskning.

Nå er forlovelsen brutt og tilbakelagt, og mange lesere er nok nysgjerrige på hva som blir neste trekk i forholdet mellom K2 og Patricia.

– K2 lurer på hvordan det vil være å gå til sengs med en kvinne som ikke kan komme seg ut av den igjen uten hjelp. Han spør seg selv: ønsker og orker jeg å gå inn i dette? Vi må huske at dette er en tid hvor man ikke snakket mye om slike ting i det hele tatt, og i hvert fall ikke hvordan en funksjonshemmet kvinne fungerer i senga.

– Men Patricia da, hva tenker hun om dette?

Lahlum ser unnskyldende bort, som om han beklager at vi har spurt om noe han ikke er i stand til å svare på.

– Vi vet jo mye mindre om innsiden av hennes hode enn hans. K2 er enkel, men meddelsom. Patricia er smartere, men noe mer hemmelighetsfull.

En lengre versjon av intervjuet med Hans Olav Lahlum kan du lese i papirutgaven av Handikapnytt (05/2014). Klikk her for å kjøpe digitalutgaven av bladet.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.