Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av foreldrene som bærer hvert sitt barn til bilen.
UVENTET HJELP: Foreldreparet i Alta slipper nå mange tunge løft. Med spesialtilpasset bil slipper Erle å være igjen når familien drar på tur. Her er de fotografert med sin gamle personbil, som ikke var nok til å dekke familiens behov. (Arkivfoto: Alf Ove Hansen)

Nav sa nei til bil – da stilte det lokale næringslivet opp

Erle (3) fikk nei til spesialtilpasset bil fire ganger av Nav. Da trådte næringslivet i Alta til med over 300 000 kroner.

Ann-Mari Gregersen
Publisert 08.01.2018 10:41

Handikapnytt har tidligere skrevet om Erle og familiens kamp for å få en spesialtilpasset bil til henne.

3-åringen har et sjeldent syndrom, som fører med seg mange sykdommer og hun vil trolig aldri kunne gå selv.

Familien har måttet bære henne overalt, og er utslitte. Navs ulike instanser har sagt nei i fire runder, og saken er nå i Trygderetten.

Les reportasjen om Erle her: FORELDRENE SLITER SEG UT PÅ Å BÆRE ERLE

Hadde ikke bilplaner

– Vi skal bygge et spesialtilpasset hus, slik at vi kan ha Erle hjemme så lenge som mulig. Så det var ingen planer om å kjøpe bil. Selv ikke da svogeren min i oktober sa at en bruktbil med mange av de tingene vi ønsket, som rampe og plass til stellebord, var til salgs på Finn, forteller Sara Marie Guttormsen.

– Men i desember, da vi nok en gang hadde vært på sykehus med Erle samt tatt imot to nye rullestoler til henne, hadde vi ikke lengre plass til alt i bilen. Når vi skulle ut på noe, måtte Erle bli igjen, forteller Sara Marie Guttormsen.

Familien bestemte da at huset fikk utsettes litt, og så måtte bilen prioriteres. Ektemannen kjørte ned en uke før julaften til Trøndelag og hentet bilen.

Altaposten hadde fulgt saken tett, og laget nå en liten sak på at Erle endelig hadde fått bil.

Erles liv har verdi

– Noen dager etterpå fikk jeg en telefon fra advokaten vår, som hadde blitt oppringt av en lokal bedriftseier som lurte på om alt som hadde stått i media om oss var sant. Det var det, og han fortalte da at han og to andre ville støtte oss med penger. Han hadde sett seg lei på det han kalte det offentliges trakassering av oss.

Alta er en liten by med 20.000 innbyggere. Snart hadde flere fått med seg at tre bedrifter hadde bidratt med over 100.000 til bil. Det ene tok det andre, og etter få dager hadde beløpet steget til over 300.000 kroner.

Vi ble selvsagt utrolig glad for pengene. Det som er like viktig, er at folk synes Erles liv også har en verdi.

– Vi ble selvsagt utrolig glad for pengene. Det som er like viktig, er at folk synes Erles liv også har en verdi. Vi lever jo i en boble, og er sikkert litt preget av å være litt isolert fra samfunnet. Jeg får et inntrykk at de fleste ikke ønsker et samfunn med plass til barn med store funksjonshemninger. Denne saken viser jo at det faktisk ikke er slik. Mange bryr seg, og det er like viktig for meg.

Håper på endrede regler

Sara Marie Guttormsen har også lest Handikapnytts artikkel om at regelverket for bilstønad kan bli endret, på bakgrunn av saken om Erle. Kanskje kan en snart starte søknaden tidligere, slik at bilen kan være ferdig når behovet er der.

Les mer her: NAV VURDERER Å ÅPNE FOR Å STARTE BILSØKNAD-BEHANDLING TIDLIGERE

– Det jo positivt, men også på høy tid. Dette handler om folk som får livene sine snudd helt på hodet, og som oss har mange ingen erfaringer eller noen de kan spørre i vennekretsen, sier hun.

– Vi brukte lang tid på å finne ut regler og lover, og når vi så at vi trengte bil så var jo behovet allerede der. Vi klarte jo ikke å tenke på det kort tid etter at Erle var født. Jeg håper også at Nav kan ha en tettere samarbeid med ergoterapeuter og fysioterapeuter fra starten, sier hun.

Medietrykket har vært stort, men de angrer ikke på at de har fortalt «alle» om livet sitt.

– Historien vår har blitt korrekt fremstilt. Vi har fått fine tilbakemeldinger fra alle, og folk har skjønt hva det handler om. Ingen har kalt oss for sytete og kravstore, sier Sara Marie Guttormsen.

Erle blir fire år til sommeren, og mor forteller at hun har det bra. Men hun har fått flere komplikasjoner, og trenger nye typer hjelpemidler.

Jeg håper det fremover ikke blir vanskelig å få innvilget tjenester og støtte, at det er nok bevist hvilke behov vi har.

– Jeg håper det fremover ikke blir vanskelig å få innvilget tjenester og støtte, at det er nok bevist hvilke behov vi har. Når det er sagt, har jeg fremdeles et inntrykk av at pårørende blir sett på som en plage mer enn en ressurs. Vi ønsker å ta oss av Erle selv, og ikke ha henne på en institusjon.

En vanlig familie

Sara Marie Guttormsen er nå 100 prosent sykmeldt for å ta seg av datteren. Hun gleder seg hver dag over den nye bilen, og hvordan den totalt har endret hverdagen.

– Vi var nylig på hyttetur med en natts overnatting, og i bilen var det plass til to voksne, to barn og alt utstyret vi trengte i én bil. Vi måtte ikke ha to biler, eller be andre om hjelp. Plutselig var vi som en helt vanlig familie, og den forskjellen var stor!

PS: Trygderetten avgjør i sommer om familien får støtte til bil. Dersom den innvilges, vil skaffe seg  en helt ny bil som er 100% spesialtilpasset Erle. Dagens bil har mange bra egenskaper og letter livet, men den er tilpasset en tidligere bruker med andre behov.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.