Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av store mengder blomster og regnbueflagg på gaten utenfor puben.
BLOMSTERHAV: Folk har lagt ned blomster og pride-flagg etter det natt til lørdag ble avfyrt flere skudd på utsiden av London pub i sentrum av Oslo. En sentral tillitsvalgt i NHFU er blant de skadde. (Foto: Javad Parsa, NTB)

NHFU-tillitsvalgt blant de skadde på London pub

En sentral tillitsvalgt i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) er blant dem som ble skutt og skadet i skytingen mot London pub i Oslo.

Handikapnytt
Publisert 27.06.2022 18:24

Handikapforbundets forbundsleder Tove Linnea Brandvik og leder for Skeivt nettverk i NHF, Ingrid Thunem, bekrefter at Nikita Amber Abbas er blant dem som ble skadet i hendelsen som etterforskes som et terrorangrep og hatkriminalitet.

To personer ble drept og til sammen 20 ble skadet i skytingen natt til lørdag.

I en melding på Facebook søndag skriver Nikita Amber Abbas at hun ikke har veldig alvorlige skader. Hun takker for alle meldinger og telefoner som er kommet.

Abbas er 2. nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom. Hun er også en del av Skeivt Nettverk i NHF, som fredag feiret Pride og forberedte seg til å delta med egen flåte i paraden, i samarbeid med Unge funksjonshemmede.

Redsel og fortvilelse

Ingrid Thunem, leder i Skeivt nettverk i NHF, forteller at angrepet mot London pub har skapt mye redsel og fortvilelse hos dem som var i Oslo for å delta i helgens feiring, som på grunn av hendelsen ble avlyst.

Gjennom helgen har flere vært samlet.

– Vi har grått sammen, snakket sammen og tatt vare på hverandre. Flere hadde vært i nærheten av skytingen kvelden før. Mange spurte seg hva som ville skjedd hvis de selv hadde vært der, uten mulighet til å løpe i sikkerhet, sier Ingrid Thunem til Handikapnytt.

Det skapte et enda større behov for samhold da det viste seg at en av deres egne i Skeivt nettverk i NHF og NHFU var direkte rammet.

– Det gjør at det blir ekstra viktig å stå sammen. Mye av redselen handler om at våre kropper er mer utsatt. Når en av våre egne blir rammet, føler man det personlig, sier Thunem.

Det gjør at det blir ekstra viktig å stå sammen. Mye av redselen handler om at våre kropper er mer utsatt. Når en av våre egne blir rammet, føler man det personlig.

Stå sammen i kampen

Hendelsen har gått sterkt inn på forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund.

– Dette er en hendelse der mennesker blir angrepet for bare for å være den de er. Ved å være skeiv eller alliert med skeive gjør det deg utsatt for angrep. Det skaper mye redsel. Når vi vet at funksjonshemmede er særlig redde for hatkriminalitet og vold fordi man ikke kan komme seg i sikkerhet som alle andre, får det en ekstra dimensjon, sier Tove Linnea Brandvik til Handikapnytt.

Hun understreker at kampen mot hatet ikke skal kjempes av skeive alene.

– Dette er en kamp vi skal kjempe. Det er hele Norges kamp, understreker hun.

Les også: TREDOBLING AV HAT-ANMELDELSER

Brandvik sier at det for Handikapforbundet framover vil være viktig å følge opp medlemmer som trenger det, over tid.

– NHF må være et ankerfeste både for Skeivt nettverk og andre av våre medlemmer, sier Brandvik.

Men det handler ikke bare om omsorg og tårer, mener Brandvik. Det er også en kamp som må kjempes.

Hun understreker at NHF stiller seg bak budskapet fra Oslo Pride om å ta et felles og individuelt ansvar for å bekjempe homofobi, transfobi, rasisme, bifobi og funkofobi.

Rokker ved tryggheten

Ingrid Thunem forteller at Skeivt nettverk hadde en samling søndag der man gikk ned til London pub for å legge ned blomster. I løpet av dagene framover blir det flere digitale samlinger, og hun som leder er tilgjengelig for alle som ønsker det.

Thunem sier at angrepet rokker grunnleggende ved følelsen av trygghet.

– Man får bekreftet at du har en grunn til å være redd, fordi det finnes noen som hater så mye at de kan gjøre noe som dette. Derfor er man ikke trygg noe sted.

Hun forklarer at fellesskapet i nettverket blir særlig viktig for skeive med funksjonsnedsettelser som ikke kan være åpne fordi de ikke får aksept for å være den de er der de bor, for eksempel i bofellesskap eller sykehjem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.