Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Langleite kjører en selvbalanserende rullestol på en sti.
SKULLE GJERNE HATT EN SLIK: Oddgeir Langleite og Inger Olga Rødsandtrø (i bakgrunnen) tester selvbalanserende rullestoler. Bare én person har fått ja til en slik fra Nav. (Foto: Ivar Kvistum)

– Noen får ja, andre får nei. Det er ikke rettferdig

Oddgeir Langleite er provosert av at Nav har sagt ja til én søknad om selvbalanserende rullestol på dispensasjon, mens alle andre har fått avslag.

Av Ivar Kvistum
Publisert 06.01.2021 09:43

– Jeg vil påstå at det er urettferdig at noen får ja og andre får nei. Det kan virke som det er adressen og saksbehandleren som er avgjørende, ikke hvilket behov du har. Systemet skal være likt for all, men det er det ikke, sier Oddgeir Langleite fra Ålesund.

I fjor høst var Handikapnytt med da han og Inger Olga Rødsandtrø fra Sandefjord prøvde selvbalanserende rullestoler med to hjul, bygget på Segway-teknologi.

Begge har søkt om slike stoler på dispensasjon fra Nav hjelpemiddelsentral og fått nei.

Les mer: NYTT REGELVERK KAN GI KLAR BANE FOR SELVBALANSERENDE RULLESTOLER

En har fått ja – alle andre har fått nei

Selvbalanserende rullestoler er ikke prisforhandlet og dermed ikke med i hjelpemiddelsentralenes sortiment.

Og de mangler dessuten viktige godkjenninger som Nav krever for elektriske rullestoler – en godkjenning som det ikke er mulig å framskaffe med regelverket som gjelder i dagens europeiske standard.

Likevel fikk én enkelt bruker – Steinar Hauge – innvilget dispensasjonssøknaden sin om en selvbalanserende rullestol i fjor. Han er storfornøyd med produktet.

Les mer: STEINAR ER DEN ENESTE I NORGE SOM HAR FÅTT JA TIL DENNE RULLESTOLEN HOS NAV

Oppleves som forskjellsbehandling

Men for Oddgeir Langleite oppleves det som forskjellsbehandling. Han mener at hans behov ikke er vesentlig annerledes enn det Steinar Hauge har beskrevet for sin del.

– Det skal ikke være slik at en som skriver en god søknad, skal forskjellsbehandles, sier Langleite.

Det skal ikke være slik at en som skriver en god søknad, skal forskjellsbehandles.

Han understreker at frustrasjonen retter seg ene og alene mot Nav, og ikke mot Hauge som fikk ja på sin dispensasjonssøknad.

– Jeg klandrer overhodet ikke ham. Tvert imot er jeg veldig glad for at noen klarer å få gjennomslag. Det vil føre til at det blir lettere for andre, sier Langleite.

Han har fått avslag både på søknaden og på klagen. Han har ikke lyst til å gi seg, men han innser at både risiko og kostnad ved å ta saken til trygderetten blir for høy.

Derfor vil han avvente at det kan komme nye europeiske regler som gjør det lettere for Nav å formidle selvbalanserende rullestoler på linje med mer tradisjonelle produkter.

Gledelig gjennomslag

Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS) har lenge vært engasjert i selvbalanserende rullestoler.

Leder Anders Nupen Hansen sier at mange medlemmer i foreningen vurderer dette som et interessant og potensielt svært nyttig hjelpemiddel.

– Jeg har snakket med folk som har lyst til å søke, men som har latt være fordi de vet at de får avslag, sier han.

At en person nå har fått innvilget en selvbalanserende rullestol på dispensasjon, ser han på som svært interessant.

– Det er veldig gledelig at noen nå har fått en slik stol på dispensasjon. Brukerne skal få det hjelpemiddelet som passer dem best, uavhengig av antall hjul. Dette bør åpne for at flere kan søke om dispensasjon, sier Anders Nupen Hansen.

Det er veldig gledelig at noen nå har fått en slik stol på dispensasjon. Brukerne skal få det hjelpemiddelet som passer dem best, uavhengig av antall hjul.

Portrettfoto av Anders Nupen Hansen.

GLEDELIG GJENNOMSLAG: Anders Nupen Hansen er glad for at Nav har innvilget en selvbalanserende rullestol på dispensasjon. Han mener det bør åpne vei for flere. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

God til å skrive søknader

At noen får ja mens andre får nei på søknader om hjelpemidler på dispensasjon, er en stor svakhet ved hjelpemiddelformidlingen slik den fungerer i dag, mener han. Og det gjelder for langt flere hjelpemidler enn selvbalanserende rullestoler.

– De som er gode til å skrive søknader, får som regel innvilget det som passer dem best. Andre kan ha samme behov, men får avslag og beskjed om å følge rangeringen i de produktene som Nav har prisforhandlet. Det kan oppleves urimelig, sier LARS-lederen.

Han mener det kunne løses dersom Nav inngikk rammeavtaler med leverandører i stedet for bestemte produkter. På den måten ville det vært enklere og mer fleksibelt å finne det beste hjelpemiddelet for den enkelte.

– Vi er så forskjellige som brukere og mennesker at de få produktene som er på rammeavtalene i hver kategori, ikke kan passe for alle, sier Anders Nupen Hansen.

– Fortsett å søke

Han mener det er viktig at folk fortsetter å sende søknader med gode begrunnelser. Søk gjerne hjelp hos en likeperson dersom du har behov for det.

– Hvis du mener at denne stolen er riktig for deg, er det viktig at du fortsetter å søke, sier Hansen.

Han mener dette er viktig for å presse systemet til å åpne for også selvbalanserende rullestoler som en mulig løsning for flere.

Kjære leser 🙂
Handikapnytt.no er Norges eneste uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte, og vi har ingen betalingsmur.
Vil du støtte journalistikken vår, kan du sende oss 25 kroner eller et annet beløp på Vipps, nummer:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».
Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.
Hilsen oss i redaksjonen

Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.