Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ny ungdomsgaranti skal få flere unge i arbeid
Regjeringen foreslår å bevilge 175 millioner kroner i 2023 til en ny ungdomsgaranti for er at flere unge skal fullføre utdanning og komme i arbeid. – Positivt, sier Unge funksjonshemmedes Ingrid Thunem.
– I budsjettet for 2023 prioriterer regjeringen unge som står utenfor arbeid og utdanning. Ungdomsgarantien skal sikre at unge som trenger hjelp til å komme i arbeid, får tidlig innsats og tett oppfølging så lenge det er nødvendig, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding.
Den foreslåtte bevilgningen til ungdomsgarantien er på 175 millioner kroner og i regi av Nav.
Deler erfaring og kunnskap
Mange unge som står utenfor arbeidslivet, har sammensatte problemer. Det kan være lite arbeidserfaring, ikke fullført videregående opplæring, nedsatt arbeidsevne og psykiske lidelser eller andre helseproblemer. Samtidig har kompetansekravene i arbeidslivet økt.
– Vi er positive til all satsing for å få flere unge og flere unge funksjonshemmede ut i arbeid. Så er det viktig at regjeringen tar oss med på høring videre. Vi opplever at de absolutt er klar over at organisasjonene har en unik erfaring også når det gjelder funksjonshemmede på dette feltet, og vi blir invitert for å bidra, sier Ingrid Thunem, styreleder i Unge funksjonshemmede.
Flere Nav-veiledere
Unge funksjonshemmede sitter også i Navs brukerutvalg.
Thunem minner om at det er viktig at de generelle løsningene i en slik ungdomsgaranti også passer funksjonshemmede. Det skal organisasjonen ta opp videre.
Den foreslåtte bevilgningen skal brukes til å ansette betydelig flere veiledere ved Nav-kontorene, slik at unge under 30 år som trenger hjelp til å komme i arbeid får tettere oppfølging.
Bedre koordinering
Blant annet skal en fast kontaktperson bidra til å bedre koordineringen mellom ulike instanser, som for eksempel mellom Nav, helsetjenestene og utdanningssektoren. Hyppige møter med veilederen skal gi rom for å bygge tillit, avklare behov og finne frem til mulige løsninger
– Ungdomsgarantien kan bidra til at flere unge som står utenfor arbeidslivet får hjelp til å komme i jobb. Lav ledighet og høy etterspørsel etter arbeidskraft kan gi oss ekstra drahjelp i dette arbeidet, sier Mjøs Persen.