Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Oppredd til julebord

Av: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld
Publisert 08.12.2014 19:21

Dette er julebordet der festlokalet ikke bare pyntes, men utstyres med senger langs veggene.

For Lene Mari Hansen (32) og Anita Guldahl Hansen (38) oppsto bekkenleddsmertene i forbindelse med barnefødsler for henholdsvis fire og fem år siden. Sissel Hennie Hansen (55) ramlet på isen før jul i 2007 og har siden slitt med kroniske smerter i iliosakralleddet.

Sissel, Anita og Lene er alle aktive i Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager  (LKB) i Oslo, og deltar jevnlig på de ulike arrangementene som foreningen tilbyr.

– Julebordet i LKB Oslo er årets høydepunkt. Det vil jeg ikke gå glipp av for alt i verden. Det er tilrettelagt slik at vi alle kan ha en hyggelig kveld. Det står for eksempel senger i lokalet slik at de som trenger det kan legge seg nedpå etter at de har spist, forteller Anita.

Vanskelig å sitte

Når du ikke lenger har en jobb å gå til blir du heller ikke invitert på julebord. For mange kvinner med bekkenleddsmerter vil dessuten et «vanlig» julebord være svært vanskelig å kunne delta på. Det å sitte flere timer på en pinnestol rundt et langbord lar seg rett og slett ikke gjennomføre.

LES OGSÅ: STARTET KAFÉ MED ASSISTENTEN

LKB Oslo arrangerer også blant annet familiehelg på badeland/hotell, kanefart for familien, med mulighet for å ligge i sleden og inne i lavvo etterpå og kafétreff for sine medlemmer. Lokallaget tilbyr dessuten ukentlig yogatrening spesielt med tanke på bekkensmerter.

– Det å kunne møte andre i samme situasjon er veldig godt, for det er ikke så mange andre som virkelig forstår hvordan vi har det, sier Sissel.

Skuffende småbarnsliv

Skuffelsene står i kø for mødre med bekkenleddsmerter, for tilværelsen som nybakt mamma blir absolutt ikke slik de hadde tenkt det.

– Man har jo gjerne tanker og planer om at man skal være en aktiv mamma. Men det går jo ikke an å gå på tur i skogen med sønnen min når jeg bare klarer å gå 200 meter, illustrerer Lene.

Selv om Sissel fikk bekkenleddsmerter etter en ulykke, sliter hun fortsatt med å akseptere sin egen situasjon. Hun vil ikke være syk, det er ikke henne. Derfor prøvde hun i det lengste å fortsette i jobb, helt til kroppen sa bråstopp.

– Jeg synes at livet mitt er blitt trist og redusert sammenlignet med det livet jeg levde før. Jeg har ikke orket å fortelle alle mine nærmeste hvordan jeg har det, sier hun.

Tas ikke på alvor

Det å ikke kunne ta vare på barnet sitt føles som den største skammen en kvinne kan oppleve.

– Jeg gråt til fastlegen og ba ham sykemelde mannen min slik at han kunne være hjemme og ta seg av babyen. Men det var ikke mulig ifølge legen, forteller Anita.

Senere fikk hun greie på at legen hadde full mulighet til å sykemelde henne, siden det var hun som var syk, og så kunne mannen overta fødselspermisjonen.

Alle tre mener det er et generelt problem at verken helsevesenet eller samfunnet for øvrig tar bekkenproblematikk på alvor. Det blir heller ikke snakket om i særlig grad i svangerskapsomsorgen eller blant kvinner generelt, slik at mange er totalt uforberedt.

– Jeg fikk så store smerter på slutten av svangerskapet at jeg ikke klarte å gå. Men jeg sa det ikke til noen, for jeg trodde det var sånn alle hadde det, forteller Lene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sissel, Anita og Lene fotografert i studio.
USYNLIGE UTFORDRINGER: Lene Hansen (til venstre), Sissel Hansen og Anita Guldahl Hansen forteller om hvordan bekkenproblemene har satt dem utenfor arbeidslivet.

Tilbake til jobb?

Fra å ha et aktivt yrkesliv før bekkenleddsmertene oppsto, er både Sissel, Anita og Lene nå mer og mindre ute av yrkeslivet.

– Man føler seg ganske isolert, sier Lene, som tidligere jobbet som lærer.

Hun håper imidlertid hun skal klare å komme tilbake til arbeidslivet igjen, og har deltatt i Telenors arbeidspraksisprogram Telenor Open Mind. Gjennom dette kan hun få en tilrettelagt arbeidsplass der det for eksempel vil være mulig å legge seg ned i løpet av arbeidsdagen, når smertene blir for store til å sitte eller stå.

LES OGSÅ: TELENOR VIL HA FLERE BEDRIFTER PÅ BANEN

Ikke gitt opp håpet

Sissel har to ganger forsøkt seg ut i jobb – etter at hun ble sykemeldt første gang – men har måttet gi opp. Hun har absolutt ikke gitt opp håpet om å komme tilbake i jobb, men innser at det vil ta lang tid før hun eventuelt kan forsøke seg igjen. 

Sykepleierutdannede Anita har også vært i arbeidspraksis, og har fått en vikarstilling som skrivementor ved Høgskolen i Oslo og Akershus tre timer en gang i uka. Men hun innser at det ikke er lett å unngå uføretrygd når helsesituasjonen er som den er.

– Jeg har fått kartlagt at jeg har en arbeidskapasitet på 2,5 timer pr dag. Det er ikke lett å finne en jobb da, sier hun.

Dette er LKB

Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager (LKB) er en landsorganisasjon under Norges Handikapforbund som ble stiftet i 1987. Formålet er å ivareta interessene til kvinner med bekkenløsningsplager ved å formidle informasjon og kunnskap om bekkenløsning, bekkenleddsmerter og -plager.

LKB har pr i dag cirka 1000 medlemmer. LKB fokuserer på forebygging og ønsker å fremme mestring og livsglede. LKBs arbeid gjennom mer enn 25 år har resultert i bedre behandlingstilbud og trygderettigheter for kvinner og deres familier.

LKB har likepersoner som deler sine erfaringer og kan snakke i fortrolighet med andre kvinner som sliter med bekkenleddsmerter.

Mer informasjon: www.lkb.no

Anita Guldahl Hansen i den ene av sengene i lokalet. Festbordet i bakgrunnen.
TILRETTELAGT: På LKB Oslos julebord står flere senger i lokalet som Anita Guldahl Hansen og de andre deltakerne kan benytte når det blir for smertefullt å sitte ved bordet.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.