Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hans-Erik Skjæggerud, YS, Tamarin Varner og Gabriel Wilhelmsen Hoff i NHFU.
SATT PRIS PÅ: Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) ved leder Tamarin Varner og nestleder Gabriel Wilhelmsen Hoff fikk tirsdag 22. oktober overrakt YS' likestillingspris av 1. nestleder i YS, Hans-Erik Skjæggerud. (Foto: Britt Knutsdatter Arnhøy)

– Prisen forplikter dere og oss

Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) hviler ikke på sine laurbær. – Vi takker for denne prisen. Det å gi den til oss, betyr at vi kommer til å stille krav, sa leder Tamarin Varner i takketalen etter overrekkelsen av YS’ likestillingspris for 2019.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 22.10.2019 17:33

Det var en glad, takknemlig, engasjert og kampklar leder i NHFU, Tamarin Varner, som sammen med nestleder Gabriel Wilhelmsen Hoff mottok YS’ likestillingspris for 2019 under YS-konferansen i Oslo tirsdag 22. oktober. 

Prisen er delt ut hvert år siden 1988 og har som formål å stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og like muligheter for alle.

Kravene Tamarin Varner snakket om, rettes mot politikerne og aktørene i arbeidslivet som har makt til å gjøre noe med diskriminering og utestengelse fra arbeidsmarkedet. At de forstår at det ikke handler om penger, men om vilje og holdning.

Varner omtalte prisen som en anerkjennelse av NHFUs arbeid for likestilling og mot diskriminering, noe organisasjonen jobber for hver dag året gjennom.

– Samtidig vil jeg si at den forplikter dere og oss til å stå sammen og bryte barrierene i arbeidslivet, sa hun i takketalen. 

Stenges ute

KAMPKLAR TALE: Leder i NHFU, Tamarin Varner, oppfordret til felles front og innsats for likestilling. (Foto: Britt Knutsdatter Arnhøy)

NHFU-lederen snakket om holdninger og et syn på mennesker med nedsatt funksjonsevne som bidrar til å stenge folk ute helt fra starten på livet. Om manglende tro på at personer med nedsatt funksjonsevne fungerer i arbeidslivet, om manglende forventninger.

– Vi vil ikke være deres inspirasjon. Vi vil være deres kollega. Vi forventer at dere nå går i front sammen med oss og står opp mot diskrimineringen som foregår, sa Varner.

– Vi vil ikke være deres inspirasjon. Vi vil være deres kollega.

Stor bredde i arbeidet

1. nestleder i YS, Hans-Erik Skjæggerud, har vært juryleder. Han sier til Handikapnytt at det har vært mange gode kandidater til prisen og en krevende jobb å velge vinner. At NHFU kom under radaren og seilte opp på første plass, har mye med bredden i arbeidet deres å gjøre.

– De synliggjør diskriminering og arbeider for likestilling ikke bare for personer med funksjonsnedsettelse, men for alle minoriteter, sier han.

De siste årene har NHFU hatt mange satsinger, både på mangfoldsarbeid, solidaritetsarbeid og tabuer og fordommer rundt kjønn, seksualitet og identitet. De har bidratt til synliggjøring av hatkriminalitet og hatefulle ytringer som særlig rammer unge funksjonshemmede med tilhørighet i flere minoriteter (f.eks. etniske eller LHBT) og de har etablert sterke stemmer som er aktive og synlige i samfunnsdebatten.

Prisen er et digitaltrykk av kunstner Gro Hege Bergan, laget spesielt for formålet.

Fra pustevansker til pris

– Det er ikke mange år siden NHFU nærmest lå nede for telling og måtte administreres av moderorganisasjonen. Nå får dere YS’ likestillingspris. Hvordan har dere kommet dit?

– I 2016 var vi på bunnen. Vi fant ut at vi måtte sette oss inn i hva som er diskriminering og på hvilken måte ungdom med funksjonsnedsettelse blir diskriminert, forteller Tamarin Varner til Handikapnytt etter prisoverrekkelsen.

Som sagt, så gjort. De erfarte ganske raskt at dette var nyttig. Mange ungdom vet ikke at de blir diskriminert. Det er så grunnleggende som det.

– Som ungdom tror man at det er deg selv som er problemet. Helt til noen forteller deg at det ikke er det. Men noen må fortelle deg om det, sier Gabriel Wilhelmsen Hoff.

Når man har kunnskap, kan man begynne å arbeide.

– I løpet av to år fra 2016, ble vi tryggere på oss selv, forteller Tamarin.

Fellesskapet betyr mye. Ungdommene legger vekt på å være der for hverandre og ta vare på hverandre, og på åpenhet.

– Så har NHFU jobbet systematisk med å være synlige på flest mulig arenaer, som blant annet i poliske møter der du aldri trodde du ville finne en 20-åring, sier Gabriel og ler.

Det dreier seg rett og slett om dette:

– Vi er en organisasjon av ungdom som vil ha rettighetene våre på plass. Som gir oss mulighetene til å leve helt vanlige liv.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.