Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av bom tvers over en vei.
BOM: Diskrimineringsnemnda har gitt beboeren medhold; å kreve at den bevegelseshemmede beboeren må betale i bommen som alle andre, er indirekte diskriminerende. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Rullestolbruker måtte betale for å kjøre fram til sin egen leilighet

Styret i sameiet krevde at beboeren med bevegelsesutfordringer skulle betale for å kjøre gjennom bommen og fram til sin egen leilighet, til tross for at han ikke klarte å gå. Diskrimineringsnemnda har gitt mannen medhold i klagesaken mot sameiet.

Ivar Kvistum
Publisert 02.08.2019 15:13

Gangstiene i det aktuelle sameiet skal være bilfrie og er derfor sperret med bom. For å redusere biltrafikken mest mulig, må alle beboere betale for å passere bommen når de likevel trenger å kjøre inn: En billett koster 40 kroner og er gyldig i 30 minutter.

En av beboerne i sameiet er bevegelseshemmet på grunn av en MS-diagnose. Tidligere har han hatt en egen åpner til bommen, men i fjor ble den inndratt av styret, som ønsker minst mulig bilkjøring på området.

Mannen tok saken til Diskrimineringsnemnda, fordi han mener han har en større grunn enn andre til å kunne kjøre inn på området, helt fram til leiligheten sin.

Indirekte diskriminert

Og i nemnda vant han fram:

«Nemnda legger til grunn at A har et større behov for å passere betalingsbommen enn andre beboere på grunn av sin funksjonsnedsettelse. Dette medfører at han får en høyere betalingsbelastning. På denne bakgrunn mener nemnda at betalingsordningen innebærer en indirekte forskjellsbehandling av A, og at dette skyldes hans funksjonsnedsettelse», heter det i vurderingen fra Diskrimineringsnemnda.

Utmattet og sengeliggende

I sameiet har han parkeringsplass i et felles garasjeanlegg. Men dette ligger 20 trappetrinn og en bratt bakke fra leiligheten. På «dårlige dager» er han avhengig av rullestol og klarer heller ikke bære noe.

Mannens ergoterapeut har skrevet i en uttalelse:

«Det er så krevende for ham å gå lengre strekninger og bære dagligvarer opp fra parkeringskjeller, at han får en akutt forverring av sin tilstand hvor han blir utmattet og sengeliggende påfølgende dag.»

Det er så krevende for ham å gå lengre strekninger og bære dagligvarer opp fra parkeringskjeller, at han får en akutt forverring av sin tilstand hvor han blir utmattet og sengeliggende påfølgende dag.

Ta TT-drosje

Men styret i boligsameiet mente likevel at mannen ikke kunne få passere bommen uten å betale. 

«Styret mener at As fremkommelighet er sikret uten bomåpner ved at han har egen parkeringsplass i garasjeanlegget nær hans egen inngang», skriver styret i sin begrunnelse for nemnda.

Når personen trenger å ta seg fram til døra uten å måtte gå, kan han ta TT-drosje, mener styret.

Eller han kan betale bomavgiften ved innkjøring «på link linje med de øvrige beboerne, blant dem også bevegelseshemmede beboere».

En løsning som ikke diskriminerer

Dette var altså ikke Diskrimineringsnemnda enig i. Nemnda understreker at det ikke er bommen i seg selv som er vurdert, men betalingsordningen og den indirekte forskjellsbehandlingen som følger av at klageren får en høyere betalingsbelastning på grunn av funksjonsnedsettelsen enn andre beboere.

«Etter nemndas vurdering har (…) ikke styret i sameiet sannsynliggjort i tilstrekkelig grad at betalingsordningen må være lik for alle beboerne», skriver de.

Nemnda mener det vil være mulig å sørge en løsning som ikke diskriminerer funksjonshemmede.

Styret i sameiet har også argumentert med at de skal ha fått muntlige klager fra beboere om at bilen til klageren ofte sto parkert lenge foran inngangen og sykkelboden. Men styret la ikke fram noen dokumentasjon på dette, og nemnda har derfor ikke vurdert disse forholdene.

Du finner hele saksframlegget i klagesaken her (ekstern lenke).

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.