Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Merete poserer i taekwondodrakt, sittende i rullestol.
HEKTA PÅ TAEKWONDO: Merete Mortensen er blitt veldig god veldig raskt. Målet er svart belte. (Foto: Tommy Borg)
Merete poserer i taekwondodrakt, sittende i rullestol.

Merete skulle følge datteren på trening – nå har hun vunnet NM i taekwondo

Merete skulle følge datteren på trening – nå har hun vunnet NM i taekwondo

Rullestolbruker Merete Mortensen fulgte datteren på taekwondo-trening, og nevnte at det kunne være artig å prøve selv. Tre år etter har hun vunnet NM, i konkurranse med kun stående utøvere.

Bjørnhild Fjeld
Publisert 22.12.2022 09:50

«Dette ser artig ut, synd det er så mye fotarbeid», sa Merete Mortensen fra Snåsa, første gangen hun kom på trening med Namsos taekwondoklubb.

Hun skulle egentlig bare følge datteren Mina på trening, men endte opp med å selv bli en ivrig taekwondo-utøver.

Rullestol ingen hindring

Treneren Eskild Hestø så nemlig ikke rullestolen som noe hinder for at Merete kunne begynne med taekwondo.

– Jeg har tidligere vært trener i handikapidrett, men da i svømming. Jeg er veldig opptatt av integrering, og at vi som er trenere og instruktører må ta ansvar for å gi flere funksjonshemmede muligheter til å drive idrett. Innen taekwondo er det mange muligheter til å utøve idretten selv om du ikke kan bruke beina, sier han.

For Merete har introduksjonen til taekwondo betydd utrolig mye.

– Det å begynne med idrett har rett og slett gitt meg en ny hverdag, med mer mestring og bedre livskvalitet, forteller hun.

Det er jo ikke sikkert du står oppreist når du blir angrepet, det kan hende du sitter i en stol. Dermed er det viktig å kunne bruke teknikker med overkroppen og hendene.

De to poserer sammen i en idrettshall. Han sitter på huk ved hennes rullestol.

MULIGHETER: Trener Eskil Hestø så ikke Merete Mortensens rullestol som en hindring for at hun kunne drive med taekwondo. – Det mange muligheter til å utøve idretten selv om du ikke kan bruke beina, sier han. (Foto: Tommy Borg)

Helt hekta

Mens datteren etter en stund mistet interessen for taekwondo, har mamma blitt helt hekta. Nå kjører hun to–tre ganger i uka den åtte mil lange veien til Namsos for å trene, i tillegg til at hun trener hjemme.

I november deltok hun i sitt første norgesmesterskap. I konkurranse med utelukkende stående utøvere kunne hun hente hjem en gullmedalje i klassen senior II A F Høy Cup

Merete er den eneste rullestolbrukeren i Norge som konkurrerer i WT-taekwondo.

Treneren forklarer at taekwondo er en asiatisk kampkunst, som i utgangspunktet er tenkt som selvforsvar.

– Det er jo ikke sikkert du står oppreist når du blir angrepet, det kan hende du sitter i en stol. Dermed er det viktig å kunne bruke teknikker med overkroppen og hendene, forklarer Eskild.

Beherske et mønster

Innen taekwondo er det to konkurranseformer – mønster og kamp. Merete konkurrerer i mønster. Der skal du ha et program der du viser at du behersker ulike teknikker – og så blir du vurdert av dommerne etter hvor godt dette er utført.

Merete er født med ryggmargsbrokk og fikk tidlig rullestol. Svømming har tidligere vært hennes treningsform, men hun har aldri drevet med konkurranseidrett.

Hun mener det beste med å begynne med taekwondo har vært at hun får beveget seg mer, får styrket muskulaturen og får bedre koordinasjon. Det å være en del av et klubbmiljø er dessuten utrolig sosialt og hyggelig.

– Jeg får utfordret meg selv og får trent hele kroppen. Etter at jeg begynte med taekwondo, har jeg fått mer styrke i beina også, forteller hun.

Håper å inspirere andre

Merete mener de viktigste egenskapene for å lykkes i taekwondo, er at du har stå-på-vilje og kan jobbe mot et mål.

– Takket være taekwondo har jeg kommet meg ut av komfortsonen og prøvd ting jeg aldri ville trodd at jeg skulle gjøre. Jeg håper at min deltakelse kan være med på å motivere andre rullestolbrukere til å prøve taekwondo, sier hun.

Takket være taekwondo har jeg kommet meg ut av komfortsonen og prøvd ting jeg aldri ville trodd at jeg skulle gjøre.

Taekwondo
  • Koreansk kampsport, som i utgangspunktet er et selvforsvarssystem.
  • I Norge utøves to retninger innen taekwondo, WT-taekwondo og ITF-taekwondo. De to stilartene skiller seg fra hverandre både når det gjelder teknikk, mønster og konkurransereglement.
  • Internasjonalt er para-taekwondo en del av det paralympiske konkurranseprogrammet. Det blir også arrangert internasjonale mesterskap. I Norge er det foreløpig få funksjonshemmede taekwondo-utøvere.

Som trebarnsmor synes Merete det også er viktig å være et forbilde for barna sine, og vise at alt er mulig selv om mamma er rullestolbruker.

– Hele livet har jeg kjent på begrensningene ved å være rullestolbruker. Jeg har følt veldig på det å stå utenfor og være annerledes, sier hun.

I taekwondo-miljøet føler Merete at hun har kommet «hjem». Hun roser treneren som tilpasser programmet til henne, slik at hun kan trene og konkurrere på lik linje med de andre utøverne i klubben.

– Merete har gitt oss i klubben flere overraskelser, hun har blitt veldig god på kort tid, sier treneren Eskild Hestø.

Målet er svart belte

En viktig del av taekwondo-sporten er å graderes opp til ulike belter. Merete startet med hvitt belte, nå har hun rødt. Målet er å en dag klare å få svart belte.

– Innen et år eller to kan det godt hende at Merete er klar til å graderes til svart belte, tror treneren.

Han forklarer at for en rullestolbrukende taekwondo-utøver vil koreografien av programmet spille en større rolle enn for en stående utøver.

– Både håndteknikker og hvordan Merete bruker stolen aktivt som en del av programmet, vil telle når dommerne gir sin vurdering.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.