Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sandra Borch ny landbruks- og matminister

Sandra Borch ble i dag presentert som landbruks- og matminister i Den nye Ap/Sp-regjeringen. Dermed er det klart at Norge får en statsråd med nedsatt funksjonsevne.

– Sandra ekstremt viktig som en rollemodell som viser at det å være funksjonshemmet ikke har noen betydning for hvilke posisjoner og roller man kan inneha. Dermed er hun en viktig rollemodell for andre funksjonshemmede og samfunnet for øvrig.

Det sier Handikapforbundets leder Tove Linnea Brandvik til VG.

Hun var på plass på Slottsplassen torsdag for å gratulere Borch og resten av den nye regjeringen.

Brandvik understreker også at Sandra Borch har fått tillit i regjeringen på grunn av sin kompetanse. Hun er ikke noe funkisalibi.

Borch – som har vært leder i Senterungdommen og som er innvalgt på Stortinget fra Troms – har tidligere markert seg i debatten om funksjonshemmedes stilling i samfunnet, særlig når det gjelder utenforskap i arbeidslivet.

Portrett av Sandra Borch.

Landbruks- og matminister Sandra Borch. (Foto: Stortinget)

I et intervju med Handikapnytt i 2012 sa Borch om sin egen oppvekst:

− Foreldrene mine lot meg aldri slippe unna selv om ting var vanskeligere for meg. Jeg måtte rydde ut av oppvaskmaskin selv om jeg måtte klatre opp på benken for å nå opp til skapene. Det var ikke snakk om å bli kjørt når jeg skulle på besøk til venninner. Og det var aldri skutertransport når vi skulle på hytta på fjellet. Jeg måtte bære sekken selv og gå, som de andre.

Sandra Borch har vært utsatt for hets på grunn av kortvokstheten sin. I intervjuet fra 2012 sa hun:

− Jeg lar ikke sånt gå inn på meg, men jeg tenker på unge jenter som blogger, og får sånne meldinger. Det virker som noen tror de kan tillate seg å skrive hva som helst på nettet.

 Når hun står frem som politiker, kan hun være med på å bryte ned forestillingene om at for å lykkes i livet, skal du passe inn i et A4-skjema.

− Jeg er som sagt ikke så opptatt av det at jeg er kortvokst. Jeg er den jeg er. Men for en stund siden satt jeg på en kafe, og da kom det en far til ei kortvokst jente og fortalte at det hadde betydd så mye for datteren hennes at jeg som kortvokst kunne nå så langt. Det var sterkt å høre, sa Sandra Borch til Handikapnytt for ni år siden.

I dag tok hun plass ved Kongens bord.

14.10.2021 kl. 11:03
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.