Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Finn Arild Thordarson.
SER LYSPUNKTER: Høyrefunks leder Finn Arild Thordarson tror på CRPD-gjennomslag til slutt, selv om det ikke gikk denne gangen.

Nedstemt på Høyre-landsmøtet, men tror på CRPD-gjennomslag til slutt

Høyres landsmøte stemte ned et programforslag fra sitt eget handikappolitiske utvalg om å gå inn for at FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) skal inn i norsk lov. Men Høyrefunks leder Finn Arild Thordarson ser bevegelse og tror på gjennomslag til slutt.

Av Ivar Kvistum
Publisert 16.05.2021 14:39

Dermed befester Høyre sin motstand mot å gi funksjonshemmedes rettighetskonvensjon den samme statusen i norsk lovverk som kvinnekonvensjonen og barnekonvensjonen.

Til helgens landsmøte hadde Høyres eget utvalg for politikk om funksjonshemmede, Høyrefunk, fremmet flere forslag som skulle styrke partiets program på dette området.

Les mer: HØYRE-UTVALG VIL PROGRAMFESTE FUNKSJONSHEMMEDES RETTIGHETER

Stemt ned

Et av forslagene fra utvalget var at «Høyre vil inkorporere FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne i norsk lovgivning».

Tidligere i år gikk Høyre sterkt imot da et forslag på Stortinget om å ta konvensjonen CRPD inn i menneskerettsloven. Regjeringspartnerne KrF og Venstre ble tvunget til å stemme mot sin egen overbevisning.

Og Høyres landsmøte bekreftet at dette er en motstand som partiet stiller seg bak ved at de stemte ned forslaget fra sitt eget handikappolitiske utvalg.

Ser bevegelse

Høyrefunks leder Finn Arild Thordarson er skuffet, men er likevel optimist:

– Vi fikk dessverre ikke flertall for vårt forslag med inkorporering av CRPD i denne omgangen. Men vi ser bevegelse, og at prinsippene i CRPD får stadig større innflytelse på flere felt, så vi står på videre. Jeg er sikker på at vi vil få en inkorporering til slutt, skriver han i en tekstmelding til Handikapnytt.

Vi ser bevegelse, og at prinsippene i CRPD får stadig større innflytelse på flere felt, så vi står på videre.

Han trekker fram to kulepunkter somHøyrefunk fikk flertall for å programfeste:

  • Familier med barn med funksjonsnedsettelser skal sikres gode, tilrettelagte, helhetlige og koordinerte tjenester.
  • Personer med utviklingshemming må sikres tjenester som i størst mulig grad gjør det mulig å leve fullverdige liv.

– Vi har også påpekt at vi må snakke om likestilling, ikke likeverd. Her fikk vi blant annet til en endring om BPA der man byttet ut likeverdsbegrepet med likestilling, understreker Thordarson.

Portrettfoto av Henriette Nielsen.

FORTSETTER JOBBEN: Nestleder i Høyrefunk, Henriette Nielsen, konstaterer at Høyres landsmøte ikke ønsker å se funksjonshemmedes rettigheter i menneskerettsloven. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Skuffet, men fortsetter arbeidet

Nestleder i Høyrefunk Henriette Nielsen er skuffet. Men hun konstaterer likevel at flere andre forslag fra utvalget fikk støtte i landsmøtet og fant veien inn i partiets program.

– Dessverre ble forslaget om CRPD stemt ned. Men vi har vedtatt god politikk på feltet, blant annet at BPA skal være et likestillingsverktøy. Dette er i tråd med et menneskerettighets- og likestillingsperspektiv som er forankret i partiets ideologi, politikk og praksis. Så vil vi fortsette å jobbe med CRPD i fremtiden, skriver Nielsen i en tekstmelding til Handikapnytt.

Om BPA fikk Høyrefunk og Oslo Høyre vedtatt følgende formulering til programmet: «BPA (Brukerstyrt Personlig Assistanse) er en viktig ordning som må sikre reell likestilling og deltagelse i samfunnet for funksjonshemmede som har rett på denne ordningen i henhold til lovverket.»

Høyre og Frp står alene

Etter at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet erklærte støtte til å inkorporere CRPD inn i norsk lov, er dette nå et standpunkt som deles av hele den rødgrønne opposisjonen, i tillegg til at dette også er primærstandpunkter til KrF og Venstre.

Dermed er Høyre og Fremskrittspartiet alene om motstanden mot å ta funksjonshemmedes rettigheter inn i menneskerettsloven.

***

RETTELSE 16. MAI KL. 16.25: Ved en feil ble Finn Arild Thordarsons uttalselser tillagt stortingsrepresentant Margret Hagerup i en tidligere versjon av saken. Handikapnytt beklager.

Kjære leser 🙂
Vil du hjelpe Handikapnytt med å lage flere saker som den du leser nå? Da kan du sende oss 25 kroner eller et annet beløp på Vipps, nummer:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte, og vi har ingen betalingsmur. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt.
Tusen takk for ditt bidrag.
Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.