Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Lee Duck-hee.
HISTORISK: Lee Duck-hee ble mandag første døve spiller som har vunnet en kamp på ATP-touren i tennis. Han slo Henri Laaksonen i sin ATP-debut. (Foto: Joedy McCreary, AP/NTB Scanpix)

Skrev idrettshistorie på tennisbanen

Lee Duck-hee hørte ikke publikums jubel etter at han skrev tennishistorie mandag. 21-åringen ble første døve spiller som har vunnet en kamp på ATP-touren.

Handikapnytt
Publisert 20.08.2019 16:01

(NTB-AFP:) – Folk pleide å gjøre narr av meg for funksjonshemningen min. De sa at jeg ikke burde spille.

Det fortalte sørkoreaneren Lee Duck-hee ifølge ATPs nettsted etter at han slo sveitsiske Henri Laaksonen 7-6 (7-4), 6-1 i 1. runde i turneringen i Winston-Salem.

ATP-touren er den internasjonale toppserien for verdens profesjonelle tennis-elite.

– Det har definitivt vært vanskelig, men mine venner og familien har hjulpet meg å klare det. Jeg ville vise alle andre at jeg kunne få det til.

Stoler på signaler

Da Lee var to år gammel, ble det diagnostisert at han er døv. Han spiller uten å kunne høre linjedommernes rop eller hoveddommers instrukser, deriblant om stillingen. Han stoler på signaler fra sitt eget støtteapparat.

Han har imponert andre spillere, deriblant tidligere verdens-ener Andy Murray.

– Når jeg spiller, gir lyden meg informasjon om hvor hardt slaget er og hva slags spinn ballen får. Ørene er veldig viktige for en tennisspiller, og det han har klart er enormt imponerende, sier han om Lee.

Sinnssyke ferdigheter

Den amerikanske toppspilleren Tennys Sandgren er ikke mindre imponert:

– For å gjøre det han har greid uten å høre kreves sinnssyke ferdigheter og sinnssykt talent, sier Sandgren, som selv er ranket som nummer 73 i verden.

– Mitt budskap til andre hørselshemmede er at de ikke skal miste motet. Prøver man hardt nok, kan man greie hva som helst, sier Lee.

Mitt budskap til andre hørselshemmede er at de ikke skal miste motet. Prøver man hardt nok, kan man greie hva som helst.

Leser på leppene – men bare på koreansk

Lee kan ikke tegnspråk ettersom han lærte å lese på lepper da han var barn. Som tennisproff, der fellesspråket er engelsk, byr det på problemer. Blant annet gjør det at pressekonferanser blir en innviklet affære.

Etter kampen mot Laaksonen oversatte en tolk spørsmålene til koreansk. Så gjentok Lees forlovede Soo-pin dem på koreansk til ham, før hun gjentok hans svar til tolken, som oversatte det til engelsk.

Lee, som er nummer 212 på ATP-rankingen, møter 3.-seedede Hubert Hurkasz i neste runde.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.