Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av rullestolhjul i snø.
VANSKELIG ÅRSTID: Vinteren byr på utfordringer både når det gjelder framkommelighet og vedlikehold av rullestoler. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB)

Slik tar du vare på rullestolen i vinter

Salt, sand og snøslaps er krever ekstra pleie av manuelle rullestoler som brukes utendørs. Stian Rødset ved Hjelpemiddelsentralen i Oslo gir deg gode råd for vintervedlikehold du selv kan gjøre.

Bjørn Kollerud
Publisert 30.01.2023 20:29

Vinter kan være en røff tid for rullestoler, og det er viktig å stelle godt med dem. Og heldigvis:

– Det meste av løpende vedlikehold kan du gjøre selv, sier tekniker Stian Rødset ved Hjelpemiddelsentralen i Oslo.

Rødset oppfordrer deg til å følge vedlikeholdsprogrammet for stolen din. Alle leverandører skal legge ved et vedlikeholdsprogram for rullestolene i brukerveiledningen.

Rengjøring er alfa og omega

– Hver leverandør har sine spesifikasjoner, og de bør du følge. Noen punkter skal sjekkes ukentlig, andre månedlig, og andre punkter etter behov. Dagens materialer med mye bruk av aluminium og titan gjør vedlikeholdet enkelt. Men det finnes også fester og skruer i stål, som kan ruste når de blir utsatt for salt og fuktighet, råder Rødset.

Lagre på svinghjul og akslinger er også utsatt. Disse må smøres opp.

– Demonter hjulene og gi akslingen noen dråper olje. Vanligvis vil alle bevegelige deler ha godt av en omgang med universalolje som CRC 5-56 eller WD-40. Men noen leverandører anbefaler også ordinær sykkelolje, sier Rådset.

Før du smører opp stolen, er det viktig å tørke av den med en fuktig klut for å fjerne salt og forurensninger. Kanskje er det også nødvendig å vaske rullestolen.

– Men det er viktig å gjøre vasken skånsom. Har du for eksempel et drivaggregat på manuell-rullestolen, må du ikke bruke rennende vann eller høytrykkspyler. Da kan du ødelegge elektronikken, advarer Stian Rødset.

GIGANTLAGER: – I tillegg til å klargjøre nye produkter, har vi en teknikerstab på 32 personer som også håndterer innkomne reparasjoner, sier Stian Rødset.

Svinghjulene utsatt

Det er viktig at foringen mellom svinghjulet og gaffelen rengjøres, påpeker Rødset. Der samler det seg støv og hår, og dette kan skade hjullagrene.

– Spesielt hvis man bruker stolen utendørs, kan hår blir en «svamp» som samler veisalt, advarer han.

Fremkommelighet

Dekk er viktig i vinterhalvåret. Her finnes det flere løsninger for å bedre fremkommeligheten. Manuell-rullestoler leveres ikke med piggdekk fordi dette øker rullemotstanden. Men rullestolbrukere som synes det er tungt å komme seg frem, kan bruke et supplement i form av et drivaggregat, som gir ekstra krefter.

– Disse er pålitelige også til vinterbruk. Vi har lite reparasjoner i forhold til mengden av drivaggregater som er ute i markedet, opplyser Rødset.

Det er også viktig å passe på luftrykket. Det skal holde 8 bar trykk. Man kan bruke vanlige sykkelpumper, eller pumpe opp dekkene på en bensinstasjon. I spesielle tilfeller kan det også søkes om en pumpe via Nav.

– Når det gjelder dekktyper, er det i hovedsak to kategorier: Dekk med luft, og kompaktdekk. De sistnevnte har høyere rullemotstand og litt mindre komfort, men er til gjengjeld nærmest vedlikeholdsfrie. Det finnes også dekk med knaster, og løsninger som reTyre fra Panthera, som man «kler på» det eksisterende dekket. Men det er viktig å merke seg at dette dekket kun går på 24 tommers hjul, sier Stian Rødset.

Aktivbrukere ønsker seg gjerne små svinghjul for å manøvrere raskt. På glattisen kan det bli en utfordring. Ideelt vil større svinghjul bedre fremkommeligheten. Det er i praksis enkelt å skifte, men ikke alle rullestoler er tilpasset andre svinghjulsstørrelser fordi rullestolene er tilpasset svinghjulene. Man risikerer å få en sittevinkel som ikke er tilpasset brukeren, forklarer Stian Rødset.

***

Denne artikkelen ble første gang publisert i magasinet Handikapnytt 06/22. Som medlem i Norges Handikapforbund får du Handikpanytt hjem i postkassen seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i kontingenten.

Klikk her for å bli medlem.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.