Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Birgit Skarstein i løypa, iført T-skjorte og solbriller.
SØRPEFØRE: Birgit Skarstein under vanskelige føreforhold. (Foto: Simon Bruty for OIS/NTB)

Sprint i sørpe og sommersol

Birgit Skarstein kritiserte Norges Skiforbund for manglende høydetrening før Paralympics.

Handikapnytt
Publisert 09.03.2022 21:04

(NTB:) Birgit Skarstein og hennes konkurrenter i paralangrenn for sittende brøytet seg gjennom sørpete snø iført T-skjorter på dag fem av Paralympics onsdag.

Temperaturer som minnet om en middels norsk sommerdag gjorde forholdene på sprinten krevende.

I de samme løypene som Skarstein sloss med slush-føre kjempet Therese Johaug og de andre norske i snøstorm og brutal vindkulde under OL i forrige måned. Denne gangen var det motsatt problem.

Skarstein sammenlignet i et intervju med nyhetsbyrået AFP været med juli hjemme i Norge. Temperaturene i Zhangjiakou, hvor langrensskonkurransene arrangeres, rykket til 17 grader på gradestokken.

Sugd ned i bakken

Oppe i bakkene var temperaturen rundt ti grader kaldere, men fortsatt godt over frysepunktet. Det gjorde at kunstsnøen begynte å smelte.

– Det var virkelig vanskelige forhold der ute. Man kunne kjenne at skiene ble sugd ned i bakken, sa Skarstein til AFP.

– Du staker og føler at du sitter fast i limet, sa Skarstein, som konkurrerte i T-skjorte.

– Det var veldig slapt, sa hun, og la til at hun til tider følte at de utmattede armene hennes ville falle av.

Skarstein staket inn til femteplass i sitt heat i semifinalen på sprinten og fikk ingen plass i finalen.

Gjøre en ordentlig jobb

Birgit Skarstein retter hard kritikk mot Norges Skiforbund for manglende høydetrening i forkant av Paralympics. Landslagstreneren avviser kritikken.

– Du kan ikke skli inn fra høyre og ta det som en tur. Du må faktisk gå ut her og gjøre en ordentlig jobb, sier Birgit Skarstein om forbundets forberedelser til Paralympics til NRK.

Hun mener det var bevisst at løperne ikke skulle ha noen form for høydeakklimatisering i forkant. Skarstein sier at løperne var klar over at det ville bli tøft for dem i starten av mesterskapet i Kina.

– Jeg synes det er tullball at man ikke akklimatiserer og at man går inn for å ikke akklimatisere. En ting er om det måtte blitt sånn på grunn av pandemien, men det var ikke grunnen. Grunnen var at de synes det var så lenge å være på tur og det er klart sånn går det ikke an å holde på. Det er Paralympics, sier hun.

Idrettsprofilen var ikke en del av landslaget fram til starten av desember, og hun var ikke med under planleggingen av mesterskapet.

Har vært enige

Landslagstrener Bjørn Kristiansen sier at høydeopplegget er laget i samarbeid med både Olympiatoppen og løperne.

– Vi har vært enige om hva vi skal gjøre. Vi har litt uerfarne utøvere utenom Birgit, men planene har vært godt forankret i forbund og Olympiatoppen. Utøverne synes også det har vært en fin tilnærming til disse lekene, forklarer Kristiansen til NRK.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.