Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Jonas Gahr Støre.
FORVARER FRAMGANGSMÅTEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre forsvarer behovet for å utrede først, før CRPD blir inkorporert i norsk menneskerettslov. (Foto: Ivar Kvistum)

Støre om CRPD: – Det må ikke bare bli en rettighet på papiret

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre forsvarer behovet for å lage en skikkelig utredning før FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) kan tas inn i norsk menneskerettslov.

Av Ivar Kvistum
Publisert 20.10.2020 07:00

I utkastet til Arbeiderpartiets nye program som ble presentert i september, ble det klart at partiet åpner for å imøtekomme et av de mest sentrale politiske kravene fra funksjonshemmedes organisasjoner:

Å inkorporere FN-konvensjonen om rettighetene til personer med funksjonsnedsettelse (CRPD) i norsk menneskerettslov.

Les mer: NYTT PARTIPROGRAM: ARBEIDERPARTIET SIER JA TIL Å UTREDE CRPD I NORSK LOV

Men mottakelsen var blandet, fordi programkomiteen nøyer seg med formuleringen: «… utrede hvordan FN-konvensjonene for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) kan innlemmes i den norske menneskerettighetsloven».

Reaksjoner

At Aps programkomite dermed vil gå veien om en utredning, er det som har utløst reaksjoner.

«Dette holder ikke, Jonas. Vilje har vi fått tilbud om i årevis. Nå forlanger vi politisk handlekraft», skrev Handikapforbundets spesialrådgiver Lars Ødegård på Facebook, en uttalelse som fikk åpen støtte fra NHF-forbundsleder Tove Linnea Brandvik.

Begge har lang fartstid i Arbeiderpartiet.

Seriøs prosess

Men Ap-leder Jonas Gahr Støre fastholder at det er nødvendig å begynne med en utredning før CRPD kan tas inn i menneskerettsloven sammen med de andre konvensjonene.

Støre forsikrer at han og Arbeiderpartiet på den måten ønsker en seriøs prosess, slik at det ikke bare blir en rettighet på papiret.

– Vi vil gjøre dette på grundig vis. Vi er opptatt av at CRPD blir inkorporert i menneskerettsloven på en måte som gjør at det faktisk får virkning. Det henger sammen med måten lovteksten lages på.

Vi er opptatt av at CRPD blir inkorporert i menneskerettsloven på en måte som gjør at det faktisk får virkning.

Samtidig minner han om at en inkorporering vil ha konsekvenser, særlig for kommunene som yter tjenester.

– Derfor må vi behandle dette på en seriøs måte, sier Støre.

Feil vei i åtte år

Handikapnytt intervjuer Jonas Gahr Støre i en fotgjengerundergang på Kolbotn stasjon, der han mandag 19. oktober var til stede for å belyse tilgjengelighetsproblemene i togtrafikken.

I programutkastet som nå er til demokratisk behandling i partiet, heter det at Arbeiderpartiet vil «jobbe for universell utforming og tilgjengelighet slik at alle kan delta i samfunnet». Men det er ingen datofesting for når dette målet skal være nådd.

Da Arbeiderpartiet sist hadde regjeringsmakt, var denne fristen satt til 2025. Men den ble fjernet av Solberg-regjeringen.

Jonas Gahr Støre sier til Handikapnytt at det er har skjedd så store tilbakeslag på dette området under den sittende regjeringen at det ikke er realistisk å sette en konkret frist nå.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.