Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

SV-lederen: Arbeidslinjen er blitt til fattigdomslinjen

(NTB:) – Arbeidslinjen har blitt til fattigdomslinjen, mener SV-leder Audun Lysbakken, som lurer på om regjeringen har mer å by på for å hjelpe folk som sliter.

Det har ikke blitt lyttet nok til folk som er sårbare og fattige, understreket Lysbakken i Stortingets spørretime onsdag. Der fulgte han opp temaet etter at flere personer sto fram i NRKs Debatten tirsdag for å fortelle om en hverdag der pengene ikke strekker til.

– Har regjeringen en plan for å få fattigdommen ned? lød utfordringen fra Lysbakken til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Hovedgrepene må være å få kontroll over prisstigningen og renta, påpekte Støre. Samt å holde arbeidsledigheten lav.

– Vi må hindre at flere faller ut av arbeid, da blir man enda mer sårbar. Dernest må vi ha ordninger som treffer grupper som har varierte behov, slik at det best mulig kommer dem til unnsetning, sa han.

Stortingsflertallet har i en årrekke lagt stor vekt på arbeidslinjen. Men det har ikke blitt lyttet nok til folk som er sårbare og fattige, fortsatte Lysbakken, og viste til at det har vært en villet politikk å holde ytelser og stønader på et lavt nivå.

– Frykten for at noen skulle få for mye i trygd, har vært større enn frykten for at barn skal vokse opp i fattigdom, sa SV-lederen, og tilføyde:

– Arbeidslinjen har altså blitt en fattigdomslinje.

Støre mener fortsatt arbeidslinjen er den viktigste veien ut av fattigdom. Han viste til at nivået på flere ytelser er justert opp i løpet av året som har gått, men sier nivået er noe man alltid kan diskutere.

– Det må lønne seg å jobbe. Men det skal ikke forhindre at du skal bli tatt godt vare på, også om du ikke kan jobbe, sier han til NTB.

Programleder Fredrik Solvang slet på et tidspunkt med å svelge gråten unna da han ledet Debatten – der ingen fra regjeringspartiene stilte opp. Støre erkjenner at de burde ha deltatt.

– Det kan være praktiske årsaker til at det ble sånn. Men når det er saker som påvirker regjeringens politikk, burde vi være til stede, sier han.

Støre sier han selv så deler av programmet.

– Disse historiene gjør et veldig sterkt inntrykk. Vi som har god lønn og god økonomi, skal bli opprørt av det. Det er særlig vondt å høre om barn som vokser opp i fattige familier, sier han.

(©NTB)

16.11.2022 kl. 20:49
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.