Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.


Hjelpemiddelet som tar tilgjengelighet over i et helt annet terreng
Hjelpemiddelet som tar tilgjengelighet over i et helt annet terreng
Lengselen etter å komme ut på tur igjen ble til slutt så sterk at den ga støtet til et helt nytt hjelpemiddel – og noe som kan bli et norsk industrieventyr.
– Å, du store Himalaya!
Nei, vi er slett ikke i Nepal, men bare noen få meter oppe i skogbrynet overfor en idrettsplass i utkanten av Drammen.
Men bratt er det, noe Terje Skoglis spontane utbrudd gir talende uttrykk for.
Dette er første gang han sitter i en Exoquad – et nyutviklet, norsk hjelpemiddel som er skapt for at bevegelseshemmede skal kunne komme seg ut på tur, også i terrenget utenfor stien.
Kraften, fremkommeligheten og stabiliteten oppleves overveldende for Terje Skogli. Samtidig er hjelpemiddelet så godt som lydløst, og hjulavtrykket i terrenget minimalt.
– Dette er rett og slett det artigste jeg har gjort siden jeg ble syk i 2004, sier Terje Skogli fra Kongsberg.
Dette er rett og slett det artigste jeg har gjort siden jeg ble syk i 2004.
Han har helt klart for seg hva han vil bruke hjelpemiddelet til når han får tilgang på sitt eget eksemplar.
– Jeg har en datter på ni år. Med denne kan vi komme oss ut på tur i skogen sammen. Det går ikke i dag, sier han.
Der og da tar Terje Skogli en beslutning. Han skal ha en slik! Hvordan det går, kommer vi tilbake til.

GRÜNDER: Sigurd Groven har skapt Exoquad med utgangspunkt i egne behov og sin egen drøm om å komme seg ut i naturen igjen.
Slutten som ble begynnelsen
Historien til det norske selskapet Exotek begynner på mange måter i en bratt bakke ned fra fjellet i Lom i Gudbrandsdalen 13. juni 2015.
Den treningsnarkomane farts- og friluftsentusiasten Sigurd Groven fra Ørskog i Ålesund ligger på hjul bak en lokal terrengsyklist som var mer lommekjent i løypa enn ham selv. Sigurd mister kontakten med losen foran, havner utenfor stien og treffer et tre.
– Jeg husker jeg tenkte: Enten dør jeg, eller så blir jeg ryggmargsskadd, forteller han til Handikapnytt.
Han ender med det siste alternativet, og skjønner det selv med en gang.
– Det var ganske brutalt. Jeg gikk fra å være en sprek 37-åring til å trenge hjelp til ganske mye, sier han.
Lengselen etter naturen
Etter rehabilitering prøvde Sigurd Groven seg i jobb igjen som fysioterapeut, men han måtte etter hvert innse at det ikke gikk så bra. Han trengte å finne noe annet å drive med. Og ikke minst: Fembarnsfaren ville ut i naturen igjen. Men han oppdaget raskt at det egentlig ikke fantes noen hjelpemidler til formålet som dekket hans behov.
– Jeg var på desperat leting etter noe som faktisk funker, sier Groven, og forteller om hvor vondt det er å måtte være igjen på hytta når resten av familien drar på tur.
– Et godt hjelpemiddel er nesten like viktig for kona mi og ungene som det er for meg, sier han.
Artikkelen fortsetter under.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!
I 2017 ble Sigurd Groven kjent med Mattias Storvestre. Samboeren hans er ryggmargsskadd, og de to fant hverandre i en felles interesse for terrenggående hjelpemidler.
De bestemte seg om å lage sitt eget, og sammen startet de selskapet Exotek i 2020. Selskapets hovedprodukt er Exoquad. For gründeren selv har hjelpemiddelet blitt livsforvandlende.
– Det er et før og et etter. For meg er det helt sentralt for livskvaliteten å få være ute i naturen og dele opplevelser med venner, familie og ikke minst kona. Jeg har fått tilbake selvstendigheten min, sier han.
Det er et før og et etter. For meg er det helt sentralt for livskvaliteten å få være ute i naturen og dele opplevelser med venner, familie og ikke minst kona. Jeg har fått tilbake selvstendigheten min.

FREMKOMMELIGHET: Terje Skogli finner seg raskt til rette med hjelpemiddelet. Mattias Storvestre og Adrian Aakre (bakerst) fra Exotek følger med og gir veiledning.
Komponenter fra terrengsykler
Exoquad er designet for å gi mennesker med nedsatt bevegelighet muligheten til å ta seg ut og ikke minst fram i ulendt terreng.
Hjelpemiddelet har justerbar fjæring med 180 millimeter vandring på alle fire hjulene. Det gir høy og fleksibel bakkeklaring, samtidig som det gjør at forsering av inntil 30 centimeter store hindringer skjer på en måte som er skånsom for kroppen.
Komposittplaten på undersiden bidrar ytterligere til framkommeligheten.
Ifølge spesifikasjonene kan Exoquad forsere 45 graders helninger. Rekkevidden er ikke målt presist, men den skal holde fint til en solid dagstur i marka.
Folk som er interessert i terrengsykling, vil kanskje dra kjensel på mange komponenter som er brukt, som 20-tommers fatbike-hjul og hydrauliske skivebremser. Selve rammen er i aluminium, og hjelpemiddelets egenvekt er bare 90 kg.

KOSTBART: Terje Skogli drømmer om en Exoquad, men må innrømme at økonomien er en større barriere enn terrenget.
Ubestemmelig
Men er Exoquad en rullestol, en sykkel eller … noe annet?
Når spørsmålet stilles av statsbyråkrater, kan det bli vanskelig å finne et godt svar. Trofaste lesere av Handikapnytt vil kanskje huske Terrengen – det bensindrevne hjelpemiddelet som var konstruert for et liknende formål, og som led samme skjebne i byråkratiet for noen år siden som Exoquad gjør nå.
– Vi møter et regelverk som ikke passer. Exoquad er inntil videre kategorisert som motorredskap, akkurat som Terrengen. Ulempen med dette er at vi må begrense maksfarten til 6 kilometer i timen, enda den egentlig kan gå i 15, forteller Sigurd Groven.
Hjelpemiddelet havner altså i samme juridiske kategori som en motorisert gressklipper.
Slik må det altså være, foreløpig. Men Groven håper at en forestående revisjon av motorferdselloven kan gi nye muligheter. Loven skal regulere og i stor grand hindre unødvendig fornøyelseskjøring i utmark. Groven mener det bør gis unntak for funksjonshemmede som trenger motoriserte hjelpemidler for å komme seg ut på tur.
– Exoquad skaper ikke mer erosjon enn gående. Vi mener det er viktig at vi funksjonshemmede kommer oss ut på lik linje med andre. Men da trengs verktøy. Ingen vil sitte i en trillebår. Teknologien og interessen er der, og da må regelverket følge etter, sier han.
Exotek produserer også en versjon av Exoquad uten motor. Den har fått navnet Exogravity og er ment å brukes til å kjøre downhill i sykkelparker.

OFFROAD: De kraftige hjulene – de samme som brukes på de røffeste terrengsyklene – sikrer godt grep nesten overalt.
Produksjonen er i gang
Exotek er i ferd med å starte regulær produksjon av Exoquad. Selskapet har så langt mønstret på åtte ansatte, og Sigurd Groven ser at kompetansebehovet vokser. Allerede er over 35 eksemplarer forhåndsolgt.
– Vi har bestemt oss for å satse på det norske markedet foreløpig. Alle på kundelista har nedsatt gangfunksjon, og de aller fleste av dem er ryggmargsskadd, sier Groven.
Det er også noen som har søkt Nav om Exoquad på dispensasjon. Begge er bønder. Hvilken skjebne som møter disse søknadene, er i skrivende stund uavklart.
Om Nav ikke er på laget, må kundene betale alt selv. Det er ikke helt billig. Versjonen med tohjulsdrift starter nå på 179.000 kroner. Ønsker du firehjulsdrift, er prisen 219.000 kroner. Eventuelt ekstrautstyr kommer i tillegg.
– Det er synd at et inkluderende produkt skal bli så eksklusivt, sukker gründeren.
Det er synd at et inkluderende produkt skal bli så eksklusivt.
For sin egen del mener han likevel at det er verdt det.
– Jeg kjører heller en gammel drittbil slik at jeg kan ha råd til en Exoquad for å ha råd til å komme meg ut dit jeg vil på tur, sier han – fullt innforstått med at det ikke er et valg alle har.

HJELPEMIDDEL-EVENTYR: Exotek lanserer hjelpemiddelet Exoquad og håper den etter hvert blir tilgjengelig også for dem som ikke har mulighet til å betale selv. Fra venstre: Gründer Sigurd Gruve, Mattias Storvestre, daglig leder Eelco van Weerdhuizen og Adrian Akre. I hjelpemiddelet sitter dagens testpilot, Terje Skogli.
Burde vært tilgjengelig for flere
En av dem som ikke har det valget akkurat nå, er Terje Skogli. Handikapnytt kontakter ham en tid etter at han fikk Exoquad-kick i Drammen. Opplevelsen sitter i fortsatt; det var en fantastisk opplevelse.
Men selv om hjelpemiddelet fint forserer steiner, røtter og blåbærlyng, er det én barriere som blir for høy: Den økonomiske.
– Jeg har ikke bestilt foreløpig, men ønsker meg definitivt en slik. For øyeblikket har jeg ikke råd, men jeg håper dette kanskje kan bli et hjelpemiddel det går an å søke på. Mange vil ha stor nytte av det, sier Terje Skogli.
***
Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 03/23.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.