Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Uakseptabel utelivsdiskriminering
Generalsekretær Britt Inger Skaanes i Parkinsonforbundet mener det er et viktig signal til samfunnet at Diskrimineringsnemnda felte et utested som nektet en gjest med diagnosen servering. Hun håper bransjen lærer.
Handikapnytt skrev 22. september at et utested i Oslo ble felt for diskriminering etter at en gjest med Parkinsons sykdom ble nektet adgang og alkoholservering – til tross for at han var helt edru.
Les mer: FELT FOR DISKRIMINERING AV EDRU GJEST MED PARKINSONS
Norges Parkinsonforbund bekrefter at hendelsen ikke er enestående.
– Det er uakseptabelt at mange mennesker med parkinson opplever situasjoner som dette. Det er derfor et viktig signal til offentligheten og virksomheter at Diskrimineringsnemnda i denne saken ettertrykkelig slår fast at det faktisk har skjedd diskriminering, sier generalsekretær Britt Inger Skaanes.
Viktig å klage
Hun understreker samtidig viktigheten av at slike ubehagelige hendelser faktisk blir innklaget til diskrimineringsnemnda for å få synliggjort problematikken.
En mer opplyst offentlighet vil bidra til å redusere misforståelser rundt parkinsonsymptomer, mener hun.
– Det vil være et viktig steg på veien for økt respekt, forståelse og rettferdig behandling av mennesker med parkinson i ulike situasjoner i det offentlige rom.
Det er uakseptabelt at mange mennesker med parkinson opplever situasjoner som dette. Det er derfor et viktig signal til offentligheten og virksomheter at Diskrimineringsnemnda i denne saken ettertrykkelig slår fast at det faktisk har skjedd diskriminering.
Forveksles med rus
I klagesaken for nemnda ble det vurdert om servitøren hadde bedt gjesten dokumentere diagnosen sin eller ikke.
Og på Handikapnytts side på Facebook gikk diskusjonen om hvorvidt bør være nødvendig eller ikke for personer med funksjonsnedsettelser å ha med seg dokumentasjon på at de ikke er beruset.
Problemstillingen er kjent for Parkinsonforbundets generalsekretær.
– Norges Parkinsonforbund opplever ofte å få høre historier som dette, og mange sykdomstegn kan forveksles med å være påvirket av rusmidler. Dette er f.eks. symptomer som stivhet, overbevegelighet, endret ansiktsuttrykk, nedsatt balanse og utfordringer med kommunikasjon, forklarer Britt Inger Skaanes.
Løsningen er dialog
Hun forteller om personer med parkinson som har opplevd skoler som har kontaktet barnevernet, blitt fratatt bilnøkler på grunn av mistanke om kjøring i beruset tilstand og blitt nektet adgang eller servering.
– Mange av disse uheldige situasjonene kunne vært unngått med en god og åpen dialog, understreker hun.
Skal ikke være nødvendig
Etter ønske fra medlemmer har organisasjon utviklet et gult armbånd med teksten «Team parkinson – shaken, not stirred».
Noen velger å bruke dette med, men ikke alle ønsker å bære en synlig markør for sykdommen.
Forbundet mener at verken mennesker med parkinson, eller andre skal kunne trenge å bære med seg til enhver tid en legeerklæring for å måtte dokumentere en diagnose i ulike situasjoner i det offentlige rom. Det vil være et uforholdsmessig inngrep i den enkeltes privatliv, og en stigmatisering av mennesker med parkinson.
– Norges Parkinsonforbund ønsker et samarbeid med utelivsbransjen for å spre kunnskap om sykdommen, og øke forståelsen for symptombildet, understreker generalsekretæren.