Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Guri Anne Egge
TAPER PÅ Å FÅ JOBB: Guri Anne Egge må betale tilbake 40 000 kroner fra Nav fordi hun etter å ha vært uføretrygdet begynte i 100 prosent jobb. NHF mener uføretrygdede får straff for å komme seg i jobb i løpet av et kalenderår. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Uføretrygdede må betale tilbake trygd hvis de får jobb: – En straff, mener NHF

Uføre som får seg jobb midt i året må betale tilbake trygd. Norges Handikapforbund beskriver det som en straff. – Det er mulighet for Nav å bruke skjønn, sier statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til NRK.

Handikapnytt
Publisert 16.12.2022 09:20

Uføretrygdede som skaffer seg arbeid midt i året må betale tilbake trygda de fikk i månedene før de fikk jobb, melder NRK. Dette er som en straff med tilbakevirkende kraft, mener Norges Handikapforbund.

40 000 kroner

Guri Anne Egge har cerebral parese og vært uføretrygdet hele livet, men har jobbet 100 prosent siden april i fjor.

Nå krever Nav tilbake trygda hun fikk i de tre månedene før hun fikk jobb. Dette utgjør totalt 40.000 kroner.

– Det er urettferdig. Det er kjipt når man endelig har fått deg lønna arbeid, litt mer å rutte med, så må jeg betale tilbake, beskriver Guri Anne Egge til NRK.

Egge er for øvrig leder i NHF Region Sørvest.

Les også: GURI ANNE EGGE HEDRET MED LIKESTILLINGS- OG MANGFOLDSPRISEN

Øvre grense

Nav har forklart at slik er loven og reglene. På grunnlag av tidligere inntekter har hver uføretrygdet en øvre grense hvor mye kan tjene utenfor trygden i løpet av et kalenderår. Det gjelder hvis den uføretrygde har en jobb i tillegg, men også for dem som slutter med trygd og går over til jobb, forklarer NRK.

Tomas Norvoll

SKJØNN: Tomas Norvoll, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. (Foto: Astrid Waller)

Det er flere som opplever det samme. Blant andre Arne Olav Hope fra Kolnes på Karmøy. Han var ufør i mange år etter en fallulykke før han fikk jobb i Mio Assistanse. Hope sier til NRK at han opplevde Navs krav om tilbakebetaling som en straff og et sjokk. Som en lite hyggelig førjulspresang. Han kjenner til flere som har opplevd det samme.

Les også: DØDSET FRA 10-METEREN I RULLESTOL

Kan bruke skjønn

– Uføretrygdede får en straff for å ha kommet seg i jobb i løpet av et kalenderår, sier kontorleder Arild Birkenes i Norges Handikapforbund Sørvest til NRK.

Han mener reglene er svært urimelige, og sammenligner det med at arbeidsledige på dagpenger skulle måtte betale tilbake siste måneders dagpenger fordi de har skaffet seg en jobb.

Men det må ikke være sånn, skal man tro statssekretær Tomas Norvoll (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Han sier til NRK at Nav har mulighet til å vise skjønn.

– Vi er opptatt av at man her bruker det skjønnet som er på en sånn måte at vi får flest mulig fra uførhet til arbeid, sier han til NRK.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.