Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Ingrid Thunem foran en vegg med en fargerik ordsky ute av fokus. Ordet «mangfold» er lesbart.
ÅPENHET: Mange unge med nedsatt funksjonsevne mangler noen å snakke med om seksualitet. Det vil Ingrid Thunem i NHFU gjøre noe med. (Foto: Ivar Kvistum)

Ungdom bryter tausheten om funksjonshemmedes seksualitet

– Er du ikke glad i deg selv med dine funksjonsnedsettelser, er det vanskelig å ha et velfungerende samliv og seksualliv, sier Ingrid Thunem i Norge Handikapforbunds Ungdom.

Av Ann-Mari Gregersen
Publisert 22.05.2018 09:20

Yes, we fuck!

Dette er navnet på et to-årig prosjekt som Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) har vi fått penger til fra Extra-stiftelsen.

– NHFU har jobbet lite med seksualitet og identitet. Men vi skal vise at alle uansett funksjonsevne har, og har rett til, en seksualitet, sier Ingrid Thunem, som er tilsatt som prosjektkoordinator i 20 prosent stilling.

Behov for å snakke

Prosjektet kom i gang etter et initiativ fra NHFUs utvalg for seksualitet, identitet og mangfold (SIMU), som ble startet i 2016.

Målet er å vise at de er mye mer enn bare «de funksjonshemmede». De er både streite, lesbiske, homofile og transkjønnede. Og de  tilhører dessuten ulike etnisiteter og religioner.

Det nye seksualitetsprosjekt er viktig av mange grunner, mener Thunem:

– Det er et altfor stort tabu å snakke om sex, noe som fører til stigmatisering, psykiske problemer og mobbing. Det er også mangel på informasjon, og vi har også sett at mange av våre medlemmer har behov for å snakke om dette, sier hun.

Det er et altfor stort tabu å snakke om sex, noe som fører til stigmatisering, psykiske problemer og mobbing.

Yes, we fuck
  • NHFU-prosjekt støttet av Extra-stiftelsen. Fokus på seksualitet, identitet og mangfold gjennom kurs og politikk.
  • Ingrid Thunem er prosjektleder. Hun jobber både på Oslo- og Tromsøkontoret til Handikapforbundet.

Dessverre har også mange negative opplevelser, som overgrep, minner hun om:

– Funksjonshemmede er mer utsatt for overgrep, men underrepresentert i hjelpeapparatet. Dette vil vi nå ta tak i, sier Thunem.

NHFU-medlemmene vil merke at prosjektet er startet. Det skal blant annet være flere samlinger om seksualitet og identitet, fordi mange trenger å se sammenhengen mellom disse to begrepene.

– Er du ikke glad i deg selv med dine funksjonsnedsettelser, er det vanskelig å ha et velfungerende samliv og seksualliv.

Et trygt miljø

En ting er selve informasjonen en kan få på en slik samling. Det er egentlig ikke det aller viktigste, ifølge Ingrid Thunem.

– Verdien ligger egentlig ikke i selve foredragene, men å være i et miljø der en skal snakke om sex og se at andre har lignende utfordringer. Du er på en trygg arena. Her er det ikke farlig, forklarer hun.

Ingrid Thunem fotografert ved et bord der det står små bordflagg som representerer ulike kjønnsidentiteter gjennom ulike varianter av regnbuetemaet.

IDENTITET: Målet er å vise at de er mye mer enn bare «de funksjonshemmede». De er både streite, lesbiske, homofile og transkjønnede. Ingrid Thunem med flagg som symboliserer ulike seksuelle identiteter. (Foto: Ivar Kvistum)

Mange har liten eller ingen erfaring i å snakke om seksualitet.

– Vi vet for eksempel at noen klasser hadde seksualundervisning når våre medlemmer hadde fysioterapi eller spesialundervisning. Andre som fikk undervisning, opplevde at klassekameratene snudde seg og spurte:«Kan du ha sexda?». Mange blir svar skyldig om egen seksualitet. Det er derfor viktig å vise at vi er som alle andre.

Alle har ikke sex

Kan du ikke delta på seminarene, kan du kontakte Ingrid Thunem direkte.

– Stillingen min er opprettet også fordi det skal finnes en som har tid til å prate med medlemmene om seksualitet. Jeg skal også følge opp det de forteller. På bakgrunn av hva medlemmene forteller meg får vi vite hva organisasjonen vår mangler, hva de trenger og hva vi skal jobbe videre med.

Tabuer må brytes, det skal skapes trygge arenaer og det skal finnes noen som hører på medlemmene. Thunem skal også fortsette å skolere sentralstyret om kjønn- og seksualitet.

Noen har også utfordringer til transidentitet og legning.

– Vi må også passe på at aseksuelle funksjonshemmede ikke blir stigmatisert. Alle har ikke sex, så vi må huske at alle har ulike seksualiteter.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen

Mytene

Tidligere i år lanserte organisasjonen Unge funksjonshemmede rapporten «Sex som funker». Den tar opp en rekke av myter og forestillinger om funksjonshemmedes seksualitet. Ingrid Thunem har lest rapporten og kjenner igjen mye.

Omsorgsevnen og det å elske noen sitter ikke i armer og bein som ikke funker, men i hjertet. Der er alle helt like.

– I samfunnet er hovedfordommene at det er vanskelig å ha et kjærlighetsliv, at partneren din blir pleier, en kan ikke få barn eller bli gode foreldre. Helsevesenet ser ofte bare diagnosen og ikke personen, sier hun.

– Omsorgsevnen og det å elske noen sitter ikke i armer og bein som ikke funker, men i hjertet. Der er alle helt like, legger hun til.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.