Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av fotpumpe for håndsprit plassert ved inngangspartiet til en Kiwi-butikk.
UMULIG Å BRUKE: Disse Antibac-dispenserne må styres med føttene. Noe som er vanskelig for rullestolbrukere. (Foto: Ivar Kvistum)

Skal du sprite hendene i denne butikken må du kunne bruke beina

Norgesgruppen, som blant annet driver Kiwi- og Meny-butikkene, har løst kravet om håndsprit med dispensere som styres med fotpedal. Det har fått mange rullestolbrukere til å reagere i sosiale medier.

Stine Slettås Machlar
Publisert 14.08.2020 18:02

Flere deler bilder av disse dispenserne og skriver at de reagerer på manglene universelt utforming.

Handikapnytt ba om å få gjengi noen av synspunktene delt på lukkede Facebook-grupper for rullestolbrukere. Her er noen av kommentarene:

«Det er jo et hån mot alt som heter universell utforming. Hvordan forventer de at en rullestolbruker skal bruke de?», skriver en.

En annen påpeker at det er umulig for henne å passe på smittevern både for sin egen del og datterens:

«Jeg dro på butikken med min datter, jeg i rullestol. Vi kom til dispenseren og jeg hadde store problemer med å vise henne hvordan man skulle bruke denne nye fotbetjente dispenseren. Hun er fire år og oppfattet at det var umulig for meg sittende i rullestolen og hun selv er ikke stor nok til å tråkke pedalen ned selv og samtidig nå opp. «Hvorfor er den sånn?» Spurte hun. Jeg tenker at både de av oss som ikke er veldig høye og de av oss som sitter i rullestol når jeg ser denne. Det er diskriminerende når viktig helsevern blir avkuttet for en hel gruppe av oss.»

Må ha hjelp av fremmede

Noen påpeker at de blir nødt til å motta hjelp fra fremmede selv om de da ikke kan holde en meters avstand til andre.

«Det er diskriminering ikke bare for rullestolbrukere (som da må få hjelp eller være i fysisk stand til å trikse med rullestol?), men og eldre samt personer med nedsatt førlighet i bein samt balanse. For eksempel personer med MS, Parkinson, som har hatt slag osv. Mennesker som ellers klarer seg selv, både rullestolbrukere og andre, blir tvunget til enten å be om hjelp eller prøve selv og risikere skade. En ustø person for eksempel kan lett falle da dette krever koordinering av bein og hender.»

Detaljbilde av selve fotpumpen på spritdispenseren.

KUN FOTBETJENING: Et fåtall av Norgesgruppens dispensere har mulighet til å betjenes med både armer og ben, men de fleste har bare en fotpedal som denne. (Foto: Ivar Kvistum)

Mest utsatt, minst smittevern

Andre løfter frem at de som er i risikogruppa ikke får tilgang på samme smittevern som andre.

«Det er lett ironisk at den mest utsatte gruppen i samfunnet blir servert en spritmulighet som de i svært mange tilfeller ikke klarer benytte.»

«Det får meg til å føle meg uønsket i samfunnet.»

Jobber med en annen løsning

Norgesgruppen eier blant annet dagligvarekjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker. Til sammen har de 1800 butikker rundt om i landet.

Da jeg fikk de første henvendelsene om at disse dispenserne ikke var universelt utformet, tenkte jeg med en gang at det er åpenbart og noe vi må se på.

Kommunikasjonssjef Kine Søyland sier de jobber med å finne en bedre universelt utformet løsning.

– Da jeg fikk de første henvendelsene om at disse dispenserne ikke var universelt utformet, tenkte jeg med en gang at det er åpenbart og noe vi må se på, sier hun til Handikapnytt.

– Vi har jevnlige beredskapsmøter om hvordan vi best kan håndtere koronasituasjonen og jeg vet at dette er noe som diskuteres, slik at hygienestasjonene blir tilgjengelig for alle, legger hun til.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Ikke ideelle for noen

Søyland opplyser at de har fått noen henvendelser om problemet og at de innrømmer at dispenserne ikke er funksjonelle for alle.

– Vi har også sett at de Antibac-dispenserene med fotpumpe vi har installert, ikke er ideelle for noen brukere heller, for å være helt ærlig.  Også ser vi at de er definitivt ikke er universelt utformet, så de er jo ikke egnet til rullestolbrukere for eksempel.

Norgesgruppen jobber nå med å finne en bedre løsning for alle sine butikker.

– Det er klart at man kan si at dette er noe vi burde tenkt igjennom på forhånd, men her er det slik at veien må bli litt til mens vi går. Det krever en del å finne en løsning som kan fungere i alle våre butikker, spesielt når det nå ser ut til at denne situasjonen vil vare en god stund, sier Søyland.

Hun ber samtidig kundene ha tålmodighet med at det vil ta noe tid å finne et alternativ.

– I en overgangsperiode vil det nok være litt ulike løsninger rundt om i butikkene. Det vil nok fortsatt være mange tilfeller av at det står en flaske med antibac på en stol ved siden av dispenseren. Det er i alle fall mer tilgjengelig enn en automat med fotpumpe for de som sitter i rullestol, sier hun.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.