Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Utviklingshemmede i isolasjon føler usikkerhet

– Jeg tror ikke Thea forstår hva smitte er. Hun har hørt om korona, men har ikke begrep om dette viruset. Hun vil fortsatt klemme. Hun er veldig glad i det, sier Theas mor,  Tove Fjell, til Bergens Tidende.

Thea Fjell Sundal (29) har Downs syndrom og bor i et døgnbemannet bofellesskap som nå er pålagt strenge smittevernregler. Samtidig er 20 prosent av de ansatte i etat for tjenester for utviklingshemmede i Bergen borte fra jobb.

Pårørende uttrykker bekymring for at personer med utviklingshemning blir isolert, uten at de forstår hva som skjer.

 – Jeg er bekymret for hvordan datteren min vil takle den nye hverdagen. Alle rutinene hennes er borte, sier Tove Fjell.

Styremedlem Steinar Løland i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) i Bergen bekrefter at korona-situasjonen skaper usikkerhet og forvirring for mennesker med utviklingshemning.

NFU sentralt har også meldt om personer som ikke er smittet, men som i praksis er isolert og uten kontakt med venner, foreldre eller andre de bor med, ifølge Bergens Tidende.

Forbundsleder Jens Petter Gitlesen minner om at kommunene er pliktige å gi nødvendige omsorgstjenester også i en situasjon med inngripende smitteverntiltak. Han ber pårørende melde om utfordringer til NFU.

Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning (NAKU) har laget en veileder om hvordan man på en god måte kan snakke med utviklingshemmede om korona. Du finner den ved å klikke her (ekstern lenke).

«Personer med utviklingshemming trenger på lik linje med andre god informasjon om koronaviruset og de tiltak som nå er satt i verk. Mange opplever redsel for det ukjente, og både viruset i seg selv og smitteverntiltakene påvirker folk», skriver NAKU på sine nettsider.

25.03.2020 kl. 09:25
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.