Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Vil bli med i utvidet TT-ordning
Akershus fylke vil nok en gang søke om å bli med i den nasjonale utvidede TT-ordningen.
I desember vedtok fylkestinget i Akershus å oppfordre fylkesrådet til å fortsette arbeidet med å søke om at hele Akershus blir med i den nasjonale, utvidede ordningen for tilrettelagt transport.
Det vil sikre funksjonshemmede med TT-kort 200 turer i året. I mesteparten av Akershus kan funksjonshemmede med TT-kort reise med taxi for bare 6.000 kroner i året. Unntaket er Jevnaker, Lunner, Hurum, Røyken og Rømskog, som tidligere tilhørte fylker som ble tildelt statlige TT-midler. De beholdt disse midlene etter fylkesendringen.
Vil møte stortingspolitikere
Det var Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet som fremmet forslaget i fylkestinget.
– Det er på tide at Akershus blir en del av den nasjonale TT-ordningen. Det vil gi et bedre reisetilbud for brukerne, og den nasjonale ordningen for tilrettelagt transport bør være lik uavhengig av hvilket fylke man bor i, skriver disse partienes gruppeledere i en pressemelding.
Fremskrittspartiets gruppeleder i Akershus fylkesting, Liv Thon Gustavsen, sier til Handikapnytt at hun ønsker å få til et møte med Akershus-benken på Stortinget.
– Vi må tydeliggjøre for dem at det er en urett som begås, når fylke etter fylke er blitt med i den utvidede TT-ordningen og Akershus står utenfor.
Får støtte fra funksjonshemmede
Akershus søkte om å bli med i ordningen også i fjor, men fikk avslag fra Samferdselsdepartementet.
– Vi forstår ikke hvorfor regjeringen ikke gjør dette til en nasjonal ordning, sier Liv Thon Gustavsen.
– Gjør Akershus nok for å sikre en god fylkeskommunal TT-ordning?
– Den mener vi er bra, men den klarer ikke å dekke like mye som i de fylkene som får hjelp fra staten. I sum blir ordningen dårligere for brukere i Akershus.
Sverre Bergenholdt, nestleder i fylkesrådet for funksjonshemmede og også nestleder i NHF Øst, er enig i at det både er diskriminerende og en stor utfordring at ikke alle som fyller kriteriene, får det statlige tilskuddet.
– Vi i rådet for funksjonshemmede er ikke helt enig med fylkeskommunen i hvilket ansvar de har for å bidra, men vi ser at fylkeskommunen ikke har økonomi til en TT-ordning som er like god som den nasjonale, utvidede TT-ordningen, sier han.