Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

72-åring vant BPA-søksmål mot staten

72 år gamle Ole Martin Nordby fra Åmot i Østerdalen gikk til sak mot staten for å beholde sin brukerstyrte personlige assistanse og vant.

Det er Oslo tingrett som nå har opphevet vedtaket om å frata Nordby BPA-ordningen og erstatte den med et hjemmesykepleie og annen praktisk bistand. Vedtaket var fattet av Åmot kommune og stadfestet av statsforvalteren i Innlandet.

– Jeg har pantsatt hus og hjem for å få kjørt denne saken. Så nå får vi bare vente og se om staten anker, sier Ole Martin Nordby til avisen Østlendingen, som skriver om dommen.

Han forteller at han har hatt 36 ulike personer innom seg hjemme etter at han mistet BPA-ordningen.

Begrunnelsen for å frata ham BPA-ordningen var at Nordby angivelig ikke klarte å være arbeidsleder og organisere arbeidet innenfor arbeidsmiljølovens krav. Det skulle derfor handle om hensynet til de ansatte.

I retten vitnet derimot to av assistente og sa de ikke kjente seg igjen i dette, at de likte seg i jobben og at Nordby var en snill og respektfull arbeidsleder. 

Åmot kommune vil ifølge Østlendingen avvente å kommentere dommen før den er rettskraftig.

– Nordby har et godt tilbud pr i dag. Blir dommen stående, må vi se hvordan vi syr sammen et BPA-tilbud til Nordby, sier kommunedirektør Stein Halvorsen til avisen.

Ole Martin Nordbys advokat Andras Seehusen Karslbakk er fornøyd med utfallet i saken og mener dommen kan få betydning for andre i samme situasjon.

Men feiringen utsettes til det er avgjort om staten anker, noe Liv Inger Gjone Gabrielsen hos regjeringsadvokaten sier vil bli vurdert.

Staten ble ilagt saksomkostninger på 500 000 kroner.

21.01.2022 kl. 09:21
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.