Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Åtte hatkrim-anmeldelser mot funksjonshemmede i Oslo

(NTB og Handikapnytt:) Oslo politidistrikt mottok 278 anmeldelser som ble kodet som hatkriminalitet i 2019. Det er en økning på 17 prosent fra året før.

Åtte av anmeldelsene er knyttet til nedsatt funksjonsevne. Dette er det høyeste som er registrert i Oslo politidistrikt i den tiden distriktet har ført statistikk på hatkriminalitet.

Tallene kommer fram en ny rapport om hatkriminalitet.

I rapporten blir det pekt på at det kan være en stor jobb å gjøre for å avdekke mørketall når det gjelder hatkriminalitet mot funksjonshemmede.

«Flere har pekt på at saker som kunne være kodet som hatkriminalitet muligens blir etterforsket som straffbar handling mot særlig sårbare personer. Det er behov for ytterligere fokus på dette området fremover», heter det i rapporten.

Den største andelen av de anmeldte forholdene, 58 prosent, handler om etnisitet.

Deretter kommer LHBT1 (20 prosent), religion (17), nedsatt funksjonsevne (3) og antisemittisme (2).

Der hovedmotivet er religiøst, gjelder alle forhold islam, ifølge rapporten. Blant LHBT-forholdene er det flest homofile menn som rammes. De fleste forholdene gjelder hatefulle ytringer eller kroppskrenkelser.

Ser vi på statsborgerskap, var fornærmede i hatkrimsaker i 2019 primært norske statsborgere, rundt 70 prosent av de fornærmede.

17.03.2020 kl. 15:56
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.