Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Audun LYsbakken, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedumog
ENIGE: –Vi er kommet til enighet, og det er jeg veldig glad for, sa statsminister Jonas Gahr Støre (i midten) på pressekonferanse om budsjettforliket tirsdag kveld. SV og Ap er særlig fornøyd med sine store gjennomslag på sosialområdet. (Foto: Beate Oma Dahle / NTB)

Avtale i havn: Regjeringspartiene og SV er enige om sosialpakke

Budsjettavtalen mellom Ap, Sp og SV øker minstepensjonen, bostøtten, barnetrygda, og støtte til matsentraler, som er blant tiltakene SV har kjempet for i budsjettforhandlingene.

Handikapnytt
Publisert 30.11.2022 09:11

(NTB): – Det er en levekårspakke for å komme dem med minst til unnsetning, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen da partiene var kommet i havn med budsjettet i går kveld.

SV-leder Audun Lysbakken utdypet summene: Til sammen skal det brukes en milliard kroner mer på barnetrygd. Barnetrygda skal prisjusteres, og det kommer 5.000 kroner ekstra til enslige forsørgere.

Minstepensjonistene får 4.000 mer.

Uføre på minstesats får en engangsutbetaling på 3.000 kroner.

Bostøtte og matsentraler

Dagpenger eller deltakere i kvalifikasjonsprogrammet økes også, og 2.-klassinger får nå tolv gratis timer i SFO.

Matsentralene får 7 millioner kroner ekstra. Bostøtten økes på grunn av de høye strømprisene. I tillegg skal det komme økning i barnetillegget for personer på arbeidsavklaringspenger (AAP) og dagpenger.

SV innkasserer også seire på bistandsområdet, der det er økte bevilgninger i forhold til det opprinnelige budsjettforslaget, og beboere på asylmottak får økt stønaden med 50 prosent.

Henter penger fra Statkraft

Regjeringspartiene har tydelig uttrykt at de ikke ønsker å bruke mer oljepenger. Ifølge det VG erfarte tidligere i dag ble 4,3 milliarder kroner ekstra hentet inn i utbytte fra Statkraft.

De planlagte skattelettelsene for mesteparten av befolkningen består også. Senterpartiet skryter også av økninger i studiestøtte, på til sammen 5.400 kroner.

– Vi leverer på det som ligger Arbeiderpartiets hjerte nærmest: sosial rettferdighet, sier finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap) i en pressemelding.

Kutt i drivstoffavgiften

Partiene er også blitt enige om en tøffere utflyttingsskatt. Med dette håper regjeringen å skattlegge milliardærer som flagger ut til land som Sveits hardere. Blant annet skal endringene gjøre at skatten også gjelder ved overføring av aksjer til nær familie i utlandet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har fått gjennomslag for ytterligere kutt i drivstoffavgiften. Til sammen legger budsjettet opp til kutt på 1,5 milliarder kroner, særlig innen anleggsdiesel.

På klimafronten er den mest merkbare seieren for SV at regjeringen bes om ikke å lyse ut 26. konsesjonsrunde i denne stortingsperioden.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.