Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Barn med ADHD gjør det betydelig dårligere på skolen

(NTB:) ADHD gir størst utslag i karaktersnittet hos jenter og barn av høyt utdannede foreldre, viser studie. Det er størst avvik i de teoretiske fagene.

Barn med ADHD har mye lavere karakterer i alle ungdomsskolefag enn snittet for de andre barna, også i de praktiske fagene som kroppsøving og kunst og håndverk, viser en ny studie fra Fokehelseinstituttet (FHI).

De samme barna har et karaktersnitt på 3,24 etter ungdomsskolen, mens snittet for andre barn er på 4,16. Det er i de teoretiske fagene at barn med ADHD ligger mest bakpå, med karakterer som ligger 0,85 under snittet.

Studien viser også at ADHD gir størst utslag i karaktersnittet for jenter og barn av høyt utdannede foreldre. Det utjevner likevel ikke kjønnsforskjellene i karakterer. Jenter har generelt bedre karakterer enn gutter, og det gjelder også barn med ADHD.

– Jenter med ADHD ligger lenger etter andre jenter rent karaktermessig enn gutter med ADHD som sammenlignes med andre gutter, forklarer stipendiat Hans Fredrik Sunde ved FHI.

Et annet funn er at barn med ADHD som har høyt utdannede foreldre – altså minst en forelder med en mastergrad – har i snitt høyere karakterer enn barn uten ADHD, hvor begge foreldrene ikke har fullført videregående.

– Funnene tyder på at brede tiltak vil være nyttig. Ettersom det er begrensede ressurser i skolene, kan det være mest effektivt å sette inn tiltak på de mest teoretiske fagene ifølge vår undersøkelse, sier Sunde.

Med i undersøkelsen var 344.152 norske barn født mellom 1997 og 2002. 51 prosent var gutter og 13.800 av barna var diagnostisert med ADHD.

(©NTB)

04.03.2022 kl. 16:15
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.