Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett.
I UTØVERKOMITEEN: Birgit Skarstein skal være med på å diskutere hvorvidt russiske og belarusiske idrettsutøvere får delta i OL i Paris neste år. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Birgit Skarstein: – Russland bruker idretten som virkemiddel i krig

Birgit Skarstein er blant dem som skal ta stilling til spørsmålet om russiske og belarusiske utøvere får delta i OL og Paralympics i Paris neste år.

Jørgen Aanensen, NTB
Publisert 01.09.2023 09:28

Den internasjonale olympiske komité (IOC) sier at en avgjørelse rundt problemstillingen vil bli tatt «på passende tidspunkt». Med under ett år igjen til den olympiske ild tennes i den franske hovedstaden, begynner det «passende tidspunktet» å nærme seg.

Blant dem som skal mene noe om saken, er Birgit Skarstein, som sitter i den norske utøverkomiteen og i Den internasjonale paralympiske komité (IPC).

Tett på personlige tragedier

Senere i september skal hun diskutere problemstillingen under generalforsamlingen i IPC i Manama, Bahrain. Der er hun spent på hvordan diskusjonen kommer til å utspille seg.

– I utgangspunktet er jeg veldig fan av idretten som en nøytral, global grunn, hvor man kan møtes på tvers av uenighet og ulikhet. Samtidig var det en skjellsettende opplevelse å være i Beijing da Russland invaderte Ukraina og å være tett på de svært personlige tragediene som det var for de ukrainske utøverne, sier hun til NTB.

Brøt den olympiske fred

Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022, fire dager etter vinter-OL i Beijing og åtte dager før de paralympiske leker samme sted. Invasjonen skjedde under «den olympiske fred», som skal sikre våpenhvile mellom deltakernasjonene i de to månedene rundt OL og Paralympics.

Russland har brutt den olympiske fred ved ytterligere to anledninger: da de invaderte Krim-halvøya i 2014 og da de involverte seg i konflikten mellom Georgia og den russiskvennlige utbryterrepublikken Sør-Ossetia i 2008.

– Det er en kjensgjerning at Russland tre ganger har brutt den olympiske fred, det er en objektiv sannhet, sier Skarstein.

De bruker idretten som samfunnskraft som et offensivt virkemiddel for krig. Idrettens integritet utfordres på flere plan, og det er vanskelig å akseptere.

– Vanskelig å akseptere

Skarstein syns også det er vanskelig å godta hvordan landet bruker idrettsprofiler for å fremme krigen internt.

– De bruker idretten som samfunnskraft som et offensivt virkemiddel for krig. Idrettens integritet utfordres på flere plan, og det er vanskelig å akseptere. Samtidig har jeg sympati med de russiske utøverne som ikke har noe skyld i krigen, sier hun.

Hva som veier tyngst når problemstillingen skal diskuteres i Bahrain, er ennå usikkert.

– Jeg er veldig spent på hvordan diskusjonen kommer til å gå i Bahrain. Men det er jo noen elementer som skiller denne krigen fra andre konflikter, blant annet det at de rent faktisk har brutt idrettens regelverk og gått til angrep tre ganger under den olympiske fred. Det er et direkte brudd på idrettens regelverk, og idretten kan sanksjonere dem.

(©NTB)

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.