Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Blindeforbundet protesterer mot digital folkeavstemning

(NTB:) Norges Blindeforbund og flere eldre reagerer på at den rådgivende folkeavstemningen om oppløsning av Innlandet, kun er digital. Valget er nå klaget inn til Sivilombudet.

Jørund Hassel i Innlandet fylkeskommunale eldreråd retter krass kritikk mot opplegget knyttet til folkeavstemningen, skriver TV 2.

Han kaller det et demokratisk problem og har klaget til Sivilombudet.

– Fra 1913 og fram til nå har det ikke vært noen begrensninger i stemmeretten, men når vi nå kommer til 2022, så opplever vi begrensninger for de som er ikke-digitale. Og da mener jeg vi beveger oss mot 1800-tallets stemmegivningsprosesser, sier Hassel.

Norges Blindeforbund sier de reagerer på at det velges en løsning som utestenger sårbare grupper fra å delta. De ønsker løsninger som fungerer for alle.

– Vi er selvsagt svært positive til e-valg. Det kan likevel ikke være eneste mulighet når ikke alle er digitale. Når mange fratas muligheten til å delta i en så viktig avstemming, får vi et demokratisk problem. Slike avstemninger må kunne gjennomføres både digitalt og på papir, sier forbundsleder Terje André Olsen.

Fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen (Ap), sier at de i utgangspunktet ønsket både digital og fysisk stemmegivning.

– Men det var jo både kommunene som ga uttrykk for at det kom til å bli krevende å rigge opp, og så var det Statsforvalteren som advarte i en smittesituasjon, midt i en pandemi mot å ha fysisk stemmegivning. Derfor var det et enstemmig valgstyre som landet på den løsningen, sier Hagen til TV 2.

Han oppfordrer nå alle uten digital ID til å skaffe seg det, slik at de får stemt innen fristen 17. februar.

(©NTB)

10.02.2022 kl. 22:16
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.