Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Janne Rønningen og Silje Solvang fremst i en sal med mange mennesker
OPPTRÅDTE PÅ LANSERING: Komiker Janne Rønningen berømmet Silje Solvang for å formidle alvoret i sin opplevelse av utenforskap.

Deler erfaringer om å bli utestengt

Historiene til Silje Solvang og andre funksjonshemmede som har opplevd å bli holdt utenfor lek og fritidsaktiviteter, er samlet i en ny bok.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 24.05.2024 11:30

Silje Solvang ville spille fotball, akkurat som storebroren sin. Det fikk hun ikke.

«For kommunen hadde mange idrettsanlegg, bare ikke noen som var universelt utformet og tilgjengelige for meg å komme inn til. Det var mange foreldre som stilte opp som trenere, bare ikke noen som kunne ha ansvar for en med ‘spesielle behov’. Det var gode bussforbindelser, bare uten auditivt innvendig og utvendig opprop slik at jeg kunne finne dem», skriver hun i Redd Barnas nye bok «Dette passer ikke for sånne som deg».

Tør å vise alvoret

Hun er voksen nå, men fremdeles vekker det sterke følelser hos henne å fortelle historien, slik hun gjorde på Redd Barnas boklansering 22. mai.

– Det er viktig at noen tør å fortelle disse historiene uten å gjøre det selvironisk. Det er vanskeligere for de ansvarlige i kommunen å nekte folk noe når de vet hvor vondt det gjør, sier Janne Rønningen, som ble engasjert av å høre Silje Solvangs historie.

Som mor til et funksjonshemmet barn kjenner hun igjen situasjoner der den funksjonshemmede eleven trekker seg inn i seg selv når klassen planlegger en aktivitet der meningen er at alle skal være med, men det ikke er tilrettelagt for funksjonshemmede.

– Urettferdighet er noe som samler folk og skaper en kampvilje, sier Silje Solvang.

Derfor håper hun at Redd Barnas nye bok når ut både til beslutningstakere og til folk flest.

Redd Barna har lagt ut en PDF-versjon av boka på nettsiden sin (lenke).

Simen Bondevik blar i bok

REDAKTØR: Simen Bondevik sier uttrykksmangfoldet i boka var viktig for å nå bredt ut med budskapet.

Vil endre holdninger

Boka «Dette passer ikke for sånne som deg» inneholder tekster av blant andre forfatter Bjørn Hatterud, funkis-aktivistene Hannah Lunden og Marianne Knudsen, Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm og tiktoker Morten Marius Skau.

Gjennom kampanjen «Fritid uten fordommer» har Redd Barna samlet barns historier om utenforskap.

– Vi tror at gjennom historiefortellingene kan vi formidle kunnskap, endre noen holdninger og få vist hvordan barn i Norge opplever å ikke få rettighetene sine innfridd, sier Thale Sybak.

Hun er seksjonsleder for Redd Barnas norgesprogram.

Simen Bondevik har vært redaktør for boka.

– Jeg har lenge engasjert meg i funksjonshemmedes rettigheter, både personlig og politisk. Jeg kunne ikke mye om funksjonshemmede barn og fritidsaktiviteter fra før, så jeg ville lære mer om det, sier han.

– Det er blitt en mangfoldig bok som kan treffe mange, både folk flest og forhåpentlig også politikere og de som jobber i kommuner. Uttrykksmangfoldet er viktig, for å vise frem et viktig saksfelt på mange måter.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.