Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Utsiktsbilde over Manhattan i skumringen.
DRØMMEFERIE: For mange er dette det optimale reisemålet. Og for deg som er rullestolbruker er New York City svært godt tilrettelagt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Derfor er New York et av verdens mest rullestolvennlige reisemål

New York City er det perfekte reisemålet for bevegelseshemmede, med færre fysiske barrierer enn de aller fleste andre steder i verden. Her er våre tips for begynnere.

Stine Slettås Machlar
Publisert 07.07.2017 09:00

I 1990 fikk amerikanerne sin «Americans With Disabilities Act» (ADA).

Dette er en lov som skal forby diskriminering av funksjonshemmede og sørge for at vi får tatt like stor del i samfunnet som andre.

Loven er godt implementert i landet. Av den grunn er alle offentlige bygninger tilgjengelige.

Dette gjelder også hoteller, som skal ha noen rom tilpasset bevegelseshemmede, samt butikker og restauranter.

Derfor kan du egentlig bare velge og vrake etter eget ønske hva du vil se og oppleve. Det vil uansett fungere med rullestol.

Du vil oppleve færre fysiske barrierer enn de aller fleste andre steder i verden.

Og selvsagt: New York City er mange nordmenns favorittreisemål over there. Her er noen smakebiter på det store eplet.

Vær så god, forsyn deg!

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.)

Midten av Manhattan

Manhattan regnes å være hovedområdet i byen som aldri sover. Midt på Manhattan vil du føle deg liten blant byens skyskrapere og de massive reklameplakatene på Times Square, på 7th Avenue.

De største billigkjedene holder til i området rundt her. Hvis du er mest interessert i luksuriøse merkevarer er 5th Avenue rette plassen for deg.

Om du vil få en pause fra storbyrushet, men likevel få impulsene, kan du ta deg en tur opp i Empire State Building eller Rockefeller Center. Derfra kan du se hele byen fra utsiktsplasser i henholdsvis 86. etasje og 70. etasje.

Førstnevnte har også adgang i 102 etasje, men der kan du ikke gå ut, . Vinduene er dessuten plassert høyt på veggen, slik at du som sittende vil få mer av opplevelsen ved å kjøpe en billigere billett til 86 etasje. 

Grønt pusterom

Mellom de travle handlegatene finner du flere små parker. Tre av dem er verdt å merke seg. Bryant Park, Union Square Park og Washington Square Park.

Førstnevnte ligger bare kvartaler unna Times Square og er en liten parkflekk med boder rundt som selger drikke og snacks.

Her kan du også slå deg ned ved et bord eller på plenen og nyte de gratis kulturinnslagene som arrangeres på ulike tidspunkt utover uka.

Union Square Park byr på ulike undervisningsklasser i alt fra språk til sverdsluking.

Om du ønsker et slag sjakk eller andre brettspill, bør du oppsøke Washington Square Park.

Det mest kjente grøntområde i New York finner du med å bevege deg opp til den øvre delen av Manhattan. Her finner du den 3,4 kvadratkilometer store Central Park. Her finner du alt fra dyrepark til båtutleie.

Ulike kulturer

USA er et land bygd på innvandringer. Det har derfor oppstått flere mindre områder basert på ulike folkeslag, som Little Italy, Koreatown og Chinatown. I disse områdene vil du finne både mat og butikker basert på deres kultur.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Om du er interessert i den afroamerikanske kulturen bør du ta deg en tur til bydelen Harlem i øvre delen av Manhattan. En tur hit kan fint kombineres med besøket i Central Park og vil i tillegg kunne gi deg smakfulle opplevelser hos noen av byens mest kjente restauranter som er plassert i området. 

Soho og Brooklyn

To andre områder som er verdt en avstikker, er Soho og Brooklyn. Soho byr på mange små butikker og hyggelige restauranter, mens Brooklyn har mye av det du kan se på Manhattan, men utsikten mot skyskraperne.

Turen over den legendariske brua Brooklyn Bridge er noe de fleste ikke vil gå glipp av.

Fra Brooklyn kan du lett komme deg til flere av byens strender. Den mest kjente av dem, Coney Island, byr både på en mulig dukkert sommerhalvåret og har gratis fyrverkerishow hver fredag fra mai til september. Her finner du også et stort tivoli og sjappa der de angivelig – ifølge reklamen – solgte verdens første hot dog. 

Slik kommer du deg rundt

Subway-systemet knytter hele byen sammen. Her er det ikke fullt tilrettelagt, men kollektivkartet er godt merket med hvilke stasjoner som har heis. Likevel kan det være lurt å sjekke nettsiden www.mta.info for oppdatert informasjon om heiser ute av drift. Eller du kan ringe 511.

Vognene er nesten stappfulle uansett hvilken tid på døgnet du tar dem. Folk er høflige og flytter seg og du kommer greit på, men det er ingen festeanordninger for stolen, så her må du holde deg fast om du bruker manuell stol. Du bør ikke lene deg på dørene, da det er tilfeldig hvilken side de åpnes på.

Alle bussene har ramper som automatisk kommer ut, og egne plasser for rullestoler. Sjåførene hjelper til med å feste stolen på en trygg måte.

De tradisjonelle gule taxiene er store nok til å få en sammenleggbar rullestol i bagasjerommet selv om det ikke ser slik ut fra utsiden.

Om du ønsker eller trenger å sitte i stolen under turen, finnes det noen gule taxier som er litt større. Disse har rampe bak og et HC-symbol på frontruta. Dog kan det være vanskelig å oppdage dette symbolet fra fortauet, og du har heller ingen garanti for at rampa fungerer, eller at sjåføren kan bruke den.

Derfor vil det beste taxialternativet være å ringe en Access-A-Ride-bil. Disse har en egen sentral og fungerer som maxitaxier her hjemme, med festeanordninger og heis eller rampe.

De må ringes på telefon 811-337-2017


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.