Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mobiltelefon med bilde av snap fra Funkisbandens gjestevlogger Mia Svberg Larsen
Denne uka kan du se snapper fra blant andre Mia Sveberg Larsen hos Funkisbanden.

Dette lurer folk på om funksjonshemmede

På Snapchat svarer Funkisbanden på publikums spørsmål om nesten alt mulig.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 25.01.2024 15:24

Siden starten i 2021 har Funkisbanden fått 8.400 abonnenter på Snapchat, og de mest populære snapene har nådd ut til flere hundre tusen.

Bryter ned fordommer

– Formålet vårt er å vise hverdagen som funksjonshemmet og bryte ned fordommer folk har om funksjonshemmede. Jo mer folk vet, jo lettere er det å være åpen og imøtekommende, forklarer Amalie Rakkestad.

Hun driver snapchatkanalen Funkisbanden (som du finner ved å søke opp «funkisbandn») sammen med Hannah Lunden og Serenne Vikebø.

– Hvorfor har dere valgt akkurat Snapchat til dette?

– Det er naturligste stedet å dele vlogger (videoblogger, red.anm.), men vi legger også  ut ukesoversikter og presenterer gjestesnappere på Instagram, sier Hannah Lunden.

Amalie Rakkestad legger til:

– Det er en lett måte å vlogge på. Seerne kommer tett på hverdagen vår, og det blir mer autentisk.

Still spørsmål anonymt

Er du singel? Hva slags hjelpemidler bruker du? Liker du kiwi? Kan du ha sex? Hvordan dater du?

Dette er noen av spørsmålene Funkisbanden får på Snapchat.

– Folk kan stille spørsmål anonymt og få svar på det de lurer på. Når vi frivillig setter oss i denne situasjonen og deler hverdagen vår på Snapchat, er det en selvfølge at vi skal svare på spørsmål, sier Hannah Lunden.

– Det er opp til hver enkelt gjestevlogger hva de er bekvemme med å svare på, og så setter vi pris på at folk spør på en respektfull måte, sier Amalie Rakkestad.

– Snapper hvor vi viser hvordan vi gjør ting, der seerne får demonstrert hvordan jeg flytter meg, hvordan jeg legger meg, er spesielt populære.

Inviterer flere til å vlogge

Gjestevloggerne representerer en bredde i funksjonsnedsettelser. Dermed når Funkisbanden også bredt ut, og de vet at mange funksjonshemmede og folk som jobber for funksjonshemmede synes det er lærerikt å følge dem.

– Jeg vet at mange nyskadede, som lurer på hvordan ting funker, følger oss, sier Hannah Lunden.

– Vi får tilbakemeldinger på at de synes det er godt å se at man bare kan leve vanlig også som funksjonshemmet; det er ikke «game over»!

Funkisbanden vil gjerne ha flere gjestevloggere. De som er interessert, kan sende en melding på Instagram og skrive litt om seg selv.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.