Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Efta-domstolen: Nav praktiserer nok en trygderegel feil

(NTB:) Overgangsstønaden for enslige forsørgere er en del av EØS-avtalen og skal gis uten begrensningene den norske staten praktiserer, fastslår Efta-domstolen.

Efta-domstolens konklusjon innebærer etter alt å dømme at Norge har feilpraktisert denne regelen siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994, skriver Rett24. Overgangsstønad er en økonomisk støtte til enslige mødre eller fedre med barn under åtte år.

Efta-domstolens oppfatning framkommer i en fersk rådgivende uttalelse i en sak fra Trygderetten om en svensk kvinnes krav på overgangsstønad. Hun flyttet til Norge, fikk barn her og ble senere enslig forsørger.

Kvinnen fikk avslag fordi folketrygdloven krevde tre års forutgående medlemskap i det norske trygdesystemet. Kvinnen hadde bare vært i Norge underkant av to år. Siden avslaget er kravet til medlemskap i folketrygden blitt økt til fem år.

Selv anførte hun at hennes tid i Sverige burde telle med, ettersom dette var en del av EØS-området. I uttalelsen fra Efta-domstolen får kvinnen fullt medhold: «Det er helt uten betydning» at den norske staten har ansett at ytelsen faller utenfor EØS-avtalens bestemmelser om koordinering av trygdeytelser «helt siden EØS-avtalen trådte i kraft», heter det i uttalelsen.

– Av respekt for Trygderetten kan departementet ikke uttale seg om saken mens den fortsatt er til behandling. Vi må derfor avvente Trygderettens kjennelse før vi kan si noe om mulige konsekvenser, skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet i en kommentar til Rett24.

(©NTB)

10.08.2022 kl. 12:32
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.