Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

En av tre unge synshemmede på uføretrygd

34 prosent av alle svaksynte og blinde mellom 23 og 36 år mottar uføretrygd, viser en undersøkelse fra Norges Blindeforbund, utført av Opinion AS.

Nær halvparten av dem ble uføretrygdet da de var 20 år eller yngre.

– Uføretrygd skal være noe som gis når alle andre tiltak for å komme i jobb er prøvd. Imidlertid viser denne undersøkelsen at uføretrygd er det første tiltaket mange 18-åringer får.

Det uttaler Unn Ljøner Hagen, forbundsleder i Norges Blindeforbund, i en pressemelding.

– Da har man erkjent på et tidlig tidspunkt at mulighetene for å komme i arbeid er svært små, eller ikke til stede, legger hun til.

Undersøkelsen viser samtidig at alle som er spurt, ønsker å arbeide. Og det går fram at synshemmede tar høyere utdanning i større grad enn befolkningen for øvrig.

– Dette viser at svaksynte og blinde er en viktig ressurs på arbeidsmarkedet, som må utnyttes bedre enn det som er tilfellet i dag, sier Ljøner Hagen.

Nav tilbakeviser at unge synshemmede skyves over på uføretrygd uten at andre alternativer er prøvd. Seksjonssjef Jan Erik Grundtjernlien sier til magasinet Velferd at Nav er svært opptatt av å øke arbeidsdeltakelsen blant personer med nedsatt funksjonsevne.

Han peker også på at mange selv mener at uføretrygd er riktig for dem, og at åtte av ti i undersøkelsen oppgir at arbeidsrettede tiltak er blitt prøvd.

– Det viser at vi ikke tilbyr uføretrygd uten at andre tiltak er forsøkt, sier Grundtjernlien til Velferd.

23.07.2018 kl. 13:31
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.