Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Forskere søker unge stemmer

Forskere skal undersøke om barn og unges rettigheter blir oppfylt i helse- og omsorgstjenestene, og vil gjerne ha kontakt med deg som er mellom 18 og 21 år og har en eller flere funksjonsnedsettelser.

Fem ungdommer sitter i en halvsirkel og snakker med en voksen, som har ryggen til.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Visste du at brukermedvirkning i møte mellom deg og helsepersonell er en grunnleggende menneskerettighet? At det betyr at alle som jobber i helsetjenesten er pålagt å sikre at du alltid får en stemme, at du kan mene noe om den tjenesten du får?

Visste du også at det er lovfestet å gi familien hjelp hjemme slik at du får vært mest mulig hjemme med familien din?

Visste du også at enhver avgjørelse som gjøres i din sak skal til syvende og sist ha ditt beste som hovedinteresse? Men hva betyr egentlig «Barns beste»?

Dette er noen av de spørsmålene forskere ved OsloMet   ønsker å stille til ungdom med funksjonsnedsettelser som en del av prosjektet «Ivaretakelse av barn med funksjonsnedsettelser».

Det er Forskningsinstituttet Nova ved OsloMet som gjennomfører prosjektet på oppdrag for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Målet er å undersøke om prinsippet om barns beste, retten til helse og omsorg, retten til familieliv og retten til brukermedvirkning blir ivaretatt når barn og unge møter helse- og omsorgstjenesten – både før og under koronapandemien.

Det blir i disse dager sendt ut et spørreskjema til foreldre, og forskerne holder på med å ringe til små og store kommuner i Norge for å snakke med fagpersoner som jobber med barn med funksjonsnedsettelser. 

Men forskerne vil også gjerne snakke med dem det gjelder direkte og søker unge med funksjonsnedsettelse til et gruppeintervju.

Du er mellom 18 og 21 år, og du har en eller flere funksjonsnedsettelser. Du kan tenke deg å snakke med andre ungdommer med funksjonsnedsettelser i form av et gruppe-intervju hvor dere sitter sammen i et rom og diskuterer hva brukermedvirkning, barns beste og retten til familieliv betyr for dere.

Du får dele dine erfaringer og på den måten kaste lys på det som andre opplever, som de kanskje ikke kan sette ord på.

Planen er å gjennomføre gruppeintervju i mars 2021. 

Er dette interessant for deg, kan du ta kontakt med Janikke Solstad Vedeler på mail: janikke.s.vedeler@oslomet.no.

Du kan lese mer om prosjektet ved å klikke her (ekstern lenke).

12.01.2021 kl. 09:24
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.