Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tom Stian og andre flåtedeltakere vifter med regnbueflagg.
REGNBUEFLAGG: Tom Stian Bru hilste til tilskuerne langs løypa fra flåten som tre funkisorganisasjonene hadde gått sammen om i Pride Parade. (Alle foto: Ivar Kvistum)

Funkis-fest på en flåte i folkehavet

For første gang stilte funkisbevegelsen i Norge med egen flåte i Pride Parade i Oslo – et arrangement som skal ha samlet bortimot en kvart million mennesker. SE STORT BILDEGALLERI OG VIDEO!

Av Ivar Kvistum
Publisert 30.06.2018 17:03

Lasteplanet hadde egen rampe bak slik at folk kunne komme seg trinnfritt på.

Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) samarbeidet med Uloba – Independent Living Norge og Unge funksjonshemmede om å rigge til en egen flåte i den store Pride-paraden, som lørdag 30. juni feiret et regnbuefarget mangfold gjennom Oslos gater.

Ifølge arrangørene skal arrangementet ha samlet bortimot en kvart million mennesker, både i selve paraden og langs ruta.

Feire kjærligheten

– Dette gjør vi for å feire at kjærligheten er for alle. Alle fortjener å få elske, sier primus motor i NHFU, Ingrid Thunem, før avgang.

Det er første gang funkisbevegelsen stiller med egen flåte i Pride Parade, og Thunem mener det må ha vært et rekordstort antall rullestolbrukere i paraden.

Dette gjør vi for å feire at kjærligheten er for alle. Alle fortjener å få elske

Solidaritet og synlighet

NHFUs leder Henriette Nielsen mener det er viktig at handikaporganisasjonene er synlig til stede i Pride av ulike grunner:

– For det første er vi her for å vise at funksjonshemmede har en seksualitet. For det andre er vi her for å vise vår støtte til andre minoriteter som også blir utsatt for diskriminering. Og selvsagt så er vi her for festen, sier hun.

Hun forteller at folk har kommet fra hele landet for å være med på flåten som de tre organisasjonene har gått sammen om å rigge.

(Saken fortsetter under bildegalleriet.)

Henriette Nielsen forklarer at deltakelsen i Pride også er en del av NHFUs systematiske satsing på å gjøre funksjonshemmede mer synlige der hvor mennesker samles.

– I år deltok vi i tog på kvinnedagen 8. mars. Vi deltok i Stolthetsparaden tidligere i sommer. Og nå deltar vi her, sier hun. Vi skal være synlige på alle arenaer der diskriminering bekjempes, sier hun.

Se videoklipp fra paraden her:

Kryssdiskriminering

Ulobas senior kommunikasjonsrådgiver Hans Hjellemo var blant dem som hadde tatt plass på flåten. Han gledet seg stort over begivenheten.

– Skeive funkiser blir utsatt for kryssdiskriminering, altså diskriminering fra to kanter samtidig. Derfor er dette en kjempefin og ikke minst viktig markering, sier han til Handikapnytt.

Flåten fra NHFU, Uloba og Unge funksjonshemmede ble møtt av et jublende folkehav da den la ut på ferden fra Grønland og ned mot Oslo sentrum.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.