Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Bent Høie
MØT BENT: Helseminister Bent Høie stiller for å snakke om brukerstyrt personlig assistanse på et åpent seminar i Stavanger mandag. Leder i LARS, Anders Nupen Hansen, håper folk kjenner sin besøkelsestid. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Helseminister Bent Høie i løvens hule for å snakke om BPA

Mandag møter helseminister Bent Høie (H) funksjonshemmede ansikt til ansikt i Stavanger for å snakke om brukerstyrt personlig assistanse. Og for å svare på dine spørsmål.

Ivar Kvistum
Publisert 23.11.2018 14:17

Helseministeren har nemlig varslet sin ankomst når Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS) arrangerer BPA-seminar på Scandic Stavanger Forus Stavanger mandag 26. november.

– Vi inviterte helseministeren for at han skal fortelle om hva han mener brukerstyrt personlig assistanse skal være, sier leder i LARS, Andres Nupen Hansen.

Han regner med at mange i salen både har spørsmål og erfaringer med en BPA-ordning som ikke fungerer for dem.

Bakteppet er mange rapporter om at ordningen ikke fungerer i praksis som det verktøyet for likestilling og samfunnsdeltakelse som Stortinget og regjeringen forutsatte da de vedtok å gjøre BPA til en rettighet.

– Vi vet at Bent Høie jobber iherdig med BPA og har et ekte engasjement på dette området. Men han vil nok få spørsmål om hvorfor det ikke fungerer godt nok i praksis. Hos oss blir han møtt av venner som har gode spørsmål, sier LARS-lederen.

Vanskelig å nå kommunene

På møtet i Stavanger er Bent Høie invitert til å snakke om regjeringens strategi for BPA.

Hos oss blir han møtt av venner som har gode spørsmål.

Ved flere anledninger har helseministeren gitt uttrykk for utålmodighet over at norske kommuner ikke leverer BPA som oppfyller det Stortinget har tenkt at ordningen skal være.

– Vi vil gjerne at Bent Høies budskap ikke bare når oss brukere, men at det også når fram til kommunene, som trenger å høre det. Men vår erfaring er at det dessverre er vanskelig å få de riktige personene fra kommunene i tale når det gjelder BPA, sier Anders Nupen Hansen.

BPA-turne

Samlingen i Stavanger mandag er det andre av i alt tre seminarer som LARS arrangerer i tre byer. Det første fant sted i Porsgrunn i oktober. Det andre er på Scandic Stavanger Forus mandag. Og det tredje finner sted tirsdag 11. desember i Kristiansand.

– Vi har fått støtte fra Helsedirektoratet for å arrangere seminarene vi har kalt Assistanse i hverdagen. Til neste år planlegger vi flere, og det er bestemt at vi skal ha en samling i Trondheim 13. eller 14. mars, sier Anders Nupen Hansen.

Altfor tilfeldig

Når Bent Høie møter på seminaret i Stavanger, har han nettopp fått beskjed om å utrede hvordan BPA skal kunne fungere bedre som redskap for likestilling og samfunnsdeltakelse.

Dette kom på plass som i budsjettavtalen mellom Kristelig Folkeparti og regjeringspartiene.

Anders Nupen Hansen mener det er veldig viktig å se på kommunenes rolle i den kommende utredningen.

– Praksisen er så utrolig forskjellig fra kommune til kommune. Vi lever i et samfunn der veldig mye standardiseres, men når det gjelder BPA er det tilfeldig og personavhengig. Hva slags BPA du får, avhenger i stor grad av hvilken kommune du bor i, sier han.

Vegrer seg mot å søke

Anders Nupen Hansen regner med at mange som tar turen til Scandic Stavanger Forus mandag, enten har en BPA-ordning allerede, eller er i målgruppen og har rett til det.

Jeg vet at mange medlemmer i LARS har en BPA-ordning i dag. Men det er også mange som ønsker seg det, men likevel lar være å søke fordi prosedyrene er så innfløkte.

– Jeg vet at mange medlemmer i LARS har en BPA-ordning i dag. Men det er også mange som ønsker seg det, men likevel lar være å søke fordi prosedyrene er så innfløkte. Og ofte er det slik at kommunene som skal behandle søknadene, selv ikke kjenner regelverket godt nok, sier Anders Nupen Hansen.

Han forklarer at mange synes det er krevende å skulle beregne hvor mange timer BPA de har behov for. Det er vanskelig å skulle ta høyde for alle hverdagens behov når man – som de fleste – har en grunnholdning om at man hest vi klare seg mest mulig selv.

– Og kanskje vegrer vi oss for å få fremmede personer inn i livet for å hjelpe med de daglige rutinene. Men ofte er det de nærmeste som får belastningen i stedet om man ikke har assistanse. Kona, for eksempel.

Ofte er det de nærmeste som får belastningen i stedet om man ikke har assistanse. Kona, for eksempel.

Alle er vekommen

Også Handikapforbundets generalsekretær Sunniva Ørstavik tar turen til Stavanger mandag. Hun skal snakke om NHFs strategi for BPA. Du får også høre innspill fra blant andre Fylkesmannen og Sandnes kommune.

Når LARS’ BPA-turne på Sør-Norge kommer til Kristiansand 11. desember, er Bent Høie byttet ut med advokat og Ap-politiker Geir Lippestad. Han er sterkt engasjert i BPA-saken og har selv erfaring med ordningen på hjemmebane.

Dit kommer også NHFs forbundsleder Arne Lein.

BPA-seminaret på Scandic Forus i Stavanger starter mandag kl. 09.30. Det er gratis for bevegelseshemmede og assistenter. Anders Nupen Hansen håper flest mulig tar turen.

– Vil gjerne at så mange som mulig kommer, så alle er hjertelig velkommen, inviterer han.

Klikk her for mer informasjon på Facebook-siden til LARS.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.