Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De tre poserer sammen på scenen.
DOKUMENTAR: Torfinn Petersen og Astrid Staalesen er to av hovedpersonene i «Brutte lenker», som er regissert av filmskaper Mats Bjerknes (i midten). Hannah Lunden var forhindret fra å være til stede på premierekvelden. (Foto: Ivar Kvistum)

Historisk filmdokument med kraftig advarsel til vår tid

Ingen barn og unge skal bo på institusjon. Dokumentarfilmen «Brutte lenker» løfter fram et budskap fra Linde internatskole og inn i vår tid.

Ivar Kvistum
Publisert 27.01.2023 11:57

– Det var en skikkelig wow-følelse å se seg selv på det store lerretet. Men jeg står for alt, sier Astrid Staalesen med et smil.

Hun er en av de tre vi blir kjent med i dokumentarfilmen «Brutte lenker» som torsdag 26. januar ble vist for publikum for første gang på Vega scene i Oslo.

Filmen er laget som en del av prosjektet «Lindeveteranene – hva er viktig for deg?», som samler og dokumenterer erfaringene fra tidligere elever ved Linde internatskole i Vestfold

Hit ble barn med funksjonsnedsettelser sendt fra hele Norge for å få skolegang, men framfor alt å lære «å gå pent». Flertallet av elevene var rammet av etterkrigstidens polioepidemier.

– Filmen forteller hvordan det var for oss. Og den viser hvordan det forhåpentligvis aldri blir igjen, sier Torfinn Petersen, den andre av Linde-veteranene som forteller om barndommen sin i filmen, om hvordan den har preget ham og hvordan det har vært å leve et liv med funksjonsnedsettelse i Norge.

Filmen forteller hvordan det var for oss. Og den viser hvordan det forhåpentligvis aldri blir igjen.

Portrett av Astrid Staalesen.

URO: Astrid Staalesen frykter at samfunnsutviklingen går i gal retning når det gjelder institusjoner. Hun håper filmen åpner folks øyne. (Foto: Ivar Kvistum)

Folk må åpne øynene

Men alt i filmen handler ikke om fortid. Den tredje personen vi vi blir kjent med, er 22 år gamle Hannah Lunden. Hun bruker rullestol etter en rideulykke og var den første som saksøkte staten for å få mer brukerstyrt personlig assistanse (BPA) til å kunne leve et mest mulig selvstendig og fritt liv. Fra kommunen hadde hun fått tilbud om å bo på aldershjemmet – mens hun ennå var tenåring.

Hannah Lunden tapte rettssaken, noe hun mener blottstiller svakheten i lovene som skal sikre funksjonshemmedes likestilling i samfunnet.

I dokumentarfilmen blir Hannahs historie speilet i Linde-veteranene erfaringer.

– Det er en reell risiko for at vi er på vei tilbake. Jeg håper filmen vil få folk å åpne øynene, og at vi kan skape en opposisjon mot å skulle sende unge mennesker på oppbevaring på gamlehjem, sier Astrid Staalesen.

Halvard Vike i panelsamtale.

FORSVARE VELFERDSSTATEN: Forsker Halvard Vike mener det er nødvendig å skape brede allianser for å hindre at velferdsstaten forvitrer. (Foto: Ivar Kvistum)

Velferdsstaten som forvitrer

Filmens grunntema ble drøftet i en panelsamtale etter visningen. Forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund viste til at kampen mot institusjonene slett ikke er over.

For eksempel: Akkurat nå skriver NHF høringssvar til et lovforslag om å direkte forby at personer under 50 skal plasseres på sykehjem mot sin vilje. Men det er 30 år siden Stortinget fattet vedtak om at det ikke skal skje.

– Vi må fortsatt forklare hvorfor ikke Hannah og andre ungdommer skal bo på institusjoner der 80 prosent er demente og i gjennomsnitt har ett og et halvt år igjen å leve, sa Brandvik.

Forsker Halvard Vike ved Universitetet i Sørøst-Norge sa i paneldebatten at det er viktig å se de stadig flere bristene i velferdsstaten i sammenheng, enten det handler om funksjonshemmede eller eldreomsorg.

Det vi ser i vår tid, er ikke tilfeldige enkelthendelser, men en forvitring der stadig flere i samfunnet opplever å ikke få tilgang til det de har rett til. Og det er ikke politikerne som kommer til å redde samfunnsmodellen vår, påpekte han.

– For å forsvare velferdsstaten er det viktig å finne sammen i brede allianser, sa Vike.

Reagerer sterkt

Mats Bjerknes er regissør for «Brutte lenker». Han sier til Handikapnytt at det var et utfordrende prosjekt å lage, men at han er veldig stolt av resultatet.

– Jeg fikk så mye fra Astrid, Torfinn og Hannah at jeg tror vi klarte å skape noe viktig som kan få opp øynene til folk. Flere av dem som har sett filmen og ikke har noe forhold til temaet fra før, reagerer sterkt på det de får høre om. Det forteller meg at vi har truffet noe, sier Mats Bjerknes.

Han har meldt filmen på kortfilmfestivalen i Grimstad i juni. Det arbeides også med å gjøre den tilgjengelig for publikum i ulike kanaler.

Flere av dem som har sett filmen og ikke har noe forhold til temaet fra før, reagerer sterkt på det de får høre om. Det forteller meg at vi har truffet noe.

Selv om tematikken er alvorlig, fortelles den også med smil, livsglede og en god porsjon humor. Det er vanskelig å ikke le med når Torfinn forteller om hvordan han opplevde enda en gang å måtte bevise for myndighetene at han som funksjonshemmet er i stand til å kjøre bil, til tross for at han allerede hadde godt over en million kilometer bak rattet.

Rigmor Eide holder et innlegg fra scenen.

GODE RÅD: Det viktige for oss Linde-veteraner er å få fram at funksjonshemmede blir lyttet til, at vi blir sett og at vi får delta, sa Rigmor Eide da hun åpnet filmkvelden. (Foto: Ivar Kvistum)

En milepæl

Det var Sverre Bergenholdt, Rigmor Eide og Astrid Staalesen som sammen tok initiativ til prosjektet «Lindeveteranene – hva er viktig for deg?» i 2020.

I september 2021 samlet de 23 tidligere elver fra skolen i Kristiansand for å utveksle erindringer og erfaringer. Det de fortalte, ble skrevet ned forskere fra Universitetet i Sørøst-Norge. Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam med 1,4 millioner kroner.

Les mer om samlingen i Kristiansand: DE VAR VENNINNER PÅ INTERNATET. 70 ÅR ETTER SNAKKER DE UT OM MINNENE

Dokumentarfilmen er en del av prosjektet, og Sverre Bergenholdt var begeistret for det han fikk se på Vega scene torsdag.

– Filmen er en milepæl i prosjektet og skaper en veldig fin overgang fra oss Linde-veteraner og over til den nye tid. Nå skal Norges Handikapforbund og Norges Handikapforbunds Ungdom jobbe videre med dokumentasjonen, sier Bergenholdt til Handikapnytt.

Lytt til oss

Rigmor Eide formulerte utfordringen slik da hun talte ved åpningen av premierekvelden:

– Vi mener at vårt prosjekt gir gode råd og viktig informasjon til samfunnet, både gjennom filmen og universitetets forskning. Det viktige for oss Linde-veteraner er å få fram at funksjonshemmede blir lyttet til, at vi blir sett og at vi får delta.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.