Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ingen BPA-avklaring fra Vestre
Verken Stortinget eller Handikapnytt får svar fra regjeringen på når det kommer en stortingsmelding om brukerstyrt personlig assistanse.
– Helse- og omsorgsdepartementet jobber med å følge opp NOU 2021:11 «Selvstyrt er velstyrt» og vedtaket fra Stortinget. Det er viktig at vi har det underlaget vi trenger for å peke ut en retning for BPA som står seg for fremtiden. Til det trengs noe mer tid, så tidspunkt må vi komme tilbake til.
Dette skrev statssekretær Ellen Rønning-Arnesen i Helse- og omsorgsdepartementet via departementets kommunikasjonsavdeling i en epost til Handikapnytt 17. februar.
To dager senere ba også Høyre-politiker Erlend Svardahl Bøe om svar fra helseministeren på når det kommer en stortingsmelding om BPA.
Kommunene har fått rundskriv
Stortinget vedtok i fjor vinter at regjeringen måtte levere en stortingsmelding innen utgangen av 2024.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre svarte i Stortingets spørretime med å vise til at regjeringen sendte ut et BPA-rundskriv til kommunene i oktober i fjor.
– Vi ønsker alle at tjenestetilbudet skal være så godt som mulig, men det må også kunne forvaltes på en god og effektiv måte. Vi har ikke ubegrensede personalressurser i kommunene, sa Jan Christian Vestre, og fortsatte:
– Det har vært til dels ganske stor uenighet blant brukerorganisasjonene på hvordan dette skal følges opp.
Helseministeren viste til ønsket om at BPA skal handle om likestilling og ikke helse, og ønsket om statlig forvaltning av BPA.
Slik forsøkte han å beskrive saksomfanget, men altså uten å følge på med et anslag om når en stortingsmelding kan komme.
LES OGSÅ: Lyttet og noterte BPA-innspill (lenke).
Frist 10. april
For at Stortinget skal rekke å behandle en BPA-stortingsmelding før valget, må den komme innen 10. april.
Forbundsleder Tove Linnea Brandvik er forundret over uttalelsene om uenighet blant organisasjonene.
– Jeg opplever at vi har vært samstemte. Vi leverte en felles høringsuttalelse, og organisasjonene har vært samkjørte i arbeidet opp mot de politiske partiene. Men jeg kjenner ikke bakgrunnen for at kommentaren kommer, sier hun.
– Det er helt riktig, som han sier, at en overføring av BPA til et statlig nivå krever en egen utredning, for det spørsmålet fikk ikke BPA-utvalget lov til å svare på. Men da må regjeringen starte på den utredningen så kjapt som mulig, så det går an for partiene å ta stilling til det.
Tove Linnea Brandvik oppsummerer med at vi neppe får se regjeringens BPA-politikk innen 10. april.
– Hva gjør NHF og organisasjonene nå for å purre på regjeringen?
– Vi fortsetter det arbeidet vi har gjort over tid. Organisasjonene har jobbet på tvers, blant annet for å avklare spørtsmål som måtte dukke opp underveis, og vi fortsetter jobben vår for å sørge for at BPA blir en selvstendig ordning og at vi får forutsetninger som gjør at de som har behov for assistanse, har de samme mulighetene uavhengig av hvor i landet de bor.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!