Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Inkluderende dans i Operaen

Hun blir omtalt som en av Storbritannias mest spennende koreografer. 20. og 21. oktober kommer Claire Cunningham til Operaen med verket «Thank You Very Much» – framført av dansere med funksjonsvariasjoner. Forestillingen utforsker temaer som etterligning, identitet og aksept. 

Anledningen er Coda Oslo International Dance Festival 2023.

– Cunningham er en av de mest spennende, uavhengige koreografene i sitt felt. Når hun nå gjester Coda-festivalen, gir hun norsk dansesektor uvurderlig innsikt i dansekunst skapt av og med artister med funksjonsnedsettelse, og publikum en helt ny måte å oppdage dansekunst på, sier Codas festivalsjef Stine Nilsen i en pressemelding.

I Thank You Very Much tar Cunningham utgangspunkt i såkalte «tribute artists» – imitatorer av verdensberømte artister. Hvordan oppleves det å være et skue for resten av verden, enten man vil eller ikke? Hva vil det si å iscenesette seg selv? Hvor går grensen mellom en etterligning og en hyllest? Og når kan man egentlig være seg selv?

En av artistene som imiteres, er kongen av rock’n’roll.

– Jeg elsket Elvis som sanger, men som koreograf oppdaget jeg ham på nytt og begynte å interessere meg for måten han beveget seg på, forklarer Cunningham i et intervju med National Theatre of Scotland.

Jo mer Cunningham fordypet seg i bevegelsesmønsteret til artisten som kanskje er imitert mest av alle, desto mer ga det gjenklang i henne selv.

– Jeg opplevde at Elvis hadde en slags «krøpling-estetikk» som samsvarer med måten funksjonsnedsatte kropper beveger seg på. Bevegelsesmønstrene våre blir ofte ansett som ukontrollerte, annerledes, eller simpelthen kontroversielle, forklarer hun.

På scenen danser Cunningham selv på krykker sammen med danserne Tanja Erhart, Vicky Malin og Jo Bannon. Thank You Very Much er skapt på oppdrag fra Manchester International Festival, National Theatre of Scotland og Perth Festival i samarbeid med tanzhaus nrw og Dance Umbrella.

18.10.2023 kl. 18:57
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.