Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Rune Bjugan går utendørs mens han bærer umonterte pappesker på hodet.
LØFTER, LIKER OG DELER: Ut og hente flyttekasser for arbeidslederen. En perfekt paraply. Bilde fra Rune Bjugans Instagram-konto «En BPAs hverdag».

Instagram-assistenten

Rune Bjugan (38) elsker jobben sin som brukerstyrt personlig assistent, men skulle ønske det var lettere å leve av den på fulltid.

Bjørnhild Fjeld
Publisert 23.04.2021 15:40

For mange av Handikapnytts lesere er Rune Bjugan best kjent for Instagram-kontoen «En BPAs hverdag».

Der viser han bilder fra ulike situasjoner hvor han følger sine arbeidsledere.

Han er trolig en av Norges mest erfarne brukerstyrte personlige assistenter, og har i motsetning til de fleste dette som hovedjobb og ikke som ekstrajobb.

– Jeg liker veldig godt å jobbe tett på andre mennesker, og det å «være en annen persons armer og bein», sier Rune Bjugn.

Fra barnehage til BPA

Rune begynte å arbeide som brukerstyrt personlig assistent i 2010. Han hadde jobb i barnehage, var ute etter en ekstrajobb og søkte stilling som assistent for en ung mann som han fortsatt jobber for.

– Han er rullestolbruker, er i jobb og veldig aktiv på mange områder, forteller Rune.

Jeg liker veldig godt å jobbe tett på andre mennesker, og det å «være en annen persons armer og bein».

I de 10 timene han jobber med å assistere arbeidslederen, gjør han svært varierte arbeidsoppgaver.

– Ofte gjør vi hyggelige ting sammen. Vi kjenner hverandre veldig godt etter så mange år, og har mange felles interesser. For eksempel er vi begge fotballfrelste, så vi går og ser kamper, ser fotball på tv eller spiller FIFA (dataspill). Andre ganger er jeg med ham ut i skogen for å fotografere eller fly drone, som han er veldig interessert i.

Men jobben som assistent er naturligvis ikke bare å være turkamerat.

– Hvis ikke jeg og den andre assistenten hans hadde laget middag og vasket leiligheten, ville det vært veldig vanskelig for min arbeidsleder å klare å stå i jobb. Når han kommer hjem, trenger han å hente seg inn igjen, forklarer Rune.

Rune poserer med en drill i hånden.

HANDY: En BPAs hverdag er alltid en arena for selvutvikling. Hver dag. Handyman in the making, skriver Rune om dette bildet som ble postet på Instagram.

Vanskelig å være fulltids BPA

For tiden er han assistent for arbeidslederen 10 timer i uka, og fire timer i uka for en annen arbeidsleder. I tillegg er han tilkallingsvikar for et par andre.

I 2018 sa Rune opp jobben sin i barnehage fordi han ønsket å jobbe fulltid som assistent. Det viste seg å være vanskelig å få til i praksis.

– Jeg erfarte at det var supervanskelig å jobbe fulltid som assistent, ikke på grunn av jobben, men det å få arbeidsdagen til å gå opp, sier han.

– Til å begynne med hadde jeg nok oppdrag blant annet som tilkallingsvikar, slik at det gikk rundt. Men de siste månedene har jeg stort sett bare hatt de 14 faste timene i uka, og det går det jo ikke an å leve av. Derfor er jeg veldig glad for at jeg nå har fått en 40 prosent stilling som støtteassistent i barnehage.

En av utfordringene med å jobbe som BPA, er at arbeidslederne trenger assistanse på tider av døgnet mange normalt ser på som fritid. Det synes ikke Rune er noe problem.

– Jeg har ikke noe behov for å ha en åtte til fire-jobb, hver dag. Jeg kan gjerne jobbe litt på lørdag, og så ha fri en annen dag i stedet, sier han.

Vil gjerne veilede andre

Selv om det er praktiske utfordringer, har Rune på ingen måte gått lei av BPA-yrket.

– Siden jeg har så lang erfaring kunne jeg veldig gjerne tenke meg å jobbe administrativt, for eksempel med veiledning av andre assistenter, sier han.

Detalbilde av beina til folk som sitter rundt et bål. Den ene i rullestol.

TUR: I dag trosset vi den nyankomne vinteren og tok turen til Sognsvann for litt bålhygge i flotte omgivelser, skriver Rune om dette bildet.

Han synes selv han får veldig god veiledning fra de firmaene som administrerer BPA-ordningene til dem han arbeider for, Uloba og Prima Assistanse.

– Det å ha noen å spørre hvis man lurer på noe med jobben, er alfa og omega. Vi trenger også flere gode assistenter, det vil gagne både de som trenger assistanse og assistentyrket, sier Rune.

– Noe av problemet i dag er at det kan bli ustabilt, fordi man jobber som BPA ved siden av annen jobb eller som en midlertidig jobb, legger han til.

Rune er veldig enig i BPA som konsept, og i prinsippet om at arbeidslederne selv bestemmer hva de bruker assistent-timene til.

– Jeg synes det er meningsfylt å kunne bidra til at andre mennesker får frihet til å leve livet slik de ønsker.

***

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 01/21.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.